Van Raaij komt na crisis als winnaar tevoorschijn

PSV is na de verkoop van Arjen Robben uit de financiële zorgen. Voorzitter Harry van Raaij kan met een gerust hart vertrekken bij de club.

Voorzitter Harry van Raaij haalde vlak voor zijn vertrek bij PSV met de miljoenentransfer van Arjen Robben op stijlvolle wijze zijn gram op de raad van commissarissen van de club. Terwijl de preses vorige maand door ex-Philips-topman Jan Timmer werd bekritiseerd omdat PSV het seizoen met een forse schuld dreigde af te sluiten, werkte Van Raaij achter de schermen aan de één na grootste transfer uit de clubhistorie. Na de verkoop van de 20-jarige Robben aan Chelsea is PSV in één keer uit de geldzorgen. Dat de hoofdtrainer en nieuwe technisch directeur Guus Hiddink op zoek moet naar een vervanger voor Robben is van later zorg.

Met een gevoel van triomf liep Van Raaij gisteren door de catacomben van het Philips-stadion, waar de selectie van PSV zich voorbereidde op het UEFA-Cupduel met het Italiaanse Perugia. Zondag had de voorzitter in dezelfde wandelgangen na het verlies tegen Roda JC nog ontkend dat PSV en Chelsea bezig waren een deal te sluiten over Robben. Zelfs de raad van commissarissen was niet op de hoogte van de transfer. ,,Ik hoefde die mensen dat toch niet eerder te vertellen'', sprak Van Raaij koeltjes. ,,Dat hoeft pas twee minuten voor de deal gesloten wordt.''

De voorbije weken moest Van Raaij naar buiten toe zijn mond houden over de op handen zijnde verkoop van Robben, terwijl Timmer ondertussen openlijk het financiële beleid van de club op de korrel nam. De raad weigerde een door Van Raaij en Hiddink afgesproken overeenkomst goed te keuren. Even dreigde Van Raaij PSV vroegtijdig de rug toe te keren, maar de crisis werd bezworen. Hiddink tekende vorige maand bij, wetend dat hij Robben zou verliezen. De raad gaf zonder die kennis toestemming voor het driejarige contract met Hiddink.

Nu Van Raaij de zekerheid heeft dat PSV dit seizoen niet in de rode cijfers belandt, wilde hij nog wel even terugkijken op het conflict met Timmer. ,,De afgelopen tijd zijn er over de financiële resultaten van dit jaar uitspraken gedaan waar ik niet blij mee was. Vooral omdat ik toen al wist dat het anders zou gaan lopen. Maar dat kon ik niet naar buiten brengen. Het was een beetje onnodige paniek.''

De handtekening van Robben onder een vijfjarig contract met Chelsea levert PSV achttien miljoen euro op. Van Raaij is er zich van bewust dat weinig clubs in Europa vandaag de dag een dergelijk bedrag op tafel leggen. Chelsea, dat vorige zomer in handen kwam van de Russische miljardair Roman Abramovitsj, is een van de weinige clubs die zich niets aantrekken van de economische recessie. Naar eigen zeggen heeft Robben dan ook een contract getekend bij ,,de club van de toekomst''.

Aanvankelijk leek hij meer te voelen voor Manchester United. Van Raaij voerde deze winter gesprekken met die club, maar PSV en United werden het niet eens over de prijs. Daarna kwam Chelsea in beeld. De vader van Robben zei eerder dat de Londense club, die de ene na de andere speler binnenhaalde, niets voor zijn zoon was. Robben junior liet zich door zijn nieuwe werkgever overtuigen dat de club wél een visie heeft.

Opmerkelijk genoeg moest Van Raaij weer zaken doen met directeur Peter Kenyon van Chelsea, die eerder namens Manchester United in Robben geïnteresseerd was. ,,Ik ken Kenyon goed vanwege de deal met Ruud van Nistelrooy destijds'', verwees Van Raaij naar diens overgang van PSV naar United. ,,Mij zal het worst wezen waar hij nu werkt. Het gaat om de deal die gesloten wordt. Zo'n aanbieding sla je niet af. Dat wilde Robben niet en PSV niet.'' En zo sloeg Van Raaij niet met woorden, maar met daden terug naar de raad van commissarissen.

    • Koen Greven