Vaders, moeders met spijt

Vaders heet het AVRO-programma, waarvan morgen de eerste aflevering van een nieuwe serie is te zien. Maar het had beter Vaders en moeders kunnen heten. Want tegenover een tribunetje vol vaders staat in de studio een tribunetje vol moeders die de echtgenoten van de vaders zijn. De moeders komen bijna even vaak aan het woord als de vaders.

Vaders is zo'n programma dat je, net als een slechte voetbalwedstrijd tussen twee teams die je onverschillig laten, het spijtgevoel van slecht bestede tijd bezorgt. Presentatrice Angela Groothuizen stelt wat vragen aan de moeders en vaders op de tribunes, in deze eerste aflevering vooral over wat je als ouder moet doen als je kind niet luistert.

De vaders en moeders vertellen anekdotes over hun Oost-Indisch dove en dwarse kinderen en hun reacties daarop. De een blijft anderhalf uur soebatten, een ander geeft wel eens een ram en een derde vertelt dat hij 40 jaar geleden zijn dochter op de wang heeft geslagen en daar nu nog spijt van heeft. Het is allemaal heel herkenbaar voor ouders, maar juist omdat al die verhaaltjes zo gewoon zijn, kun je ze net zo goed niet horen.

Om de banaliteit van het ouderschap te doorbreken, wordt het gebabbel onderbroken door een cabaratesk filmpje met het duo Har en Ted, een bekende Nederlander die vertelt over zijn vaderschap en de onvermijdelijke deskundige die zorgt voor wijs commentaar. Har en Ted blijken weerzinwekkende grappenmakers die vunzige opmerkingen maken over vingers die in het buurmeisje van nummer 12 gestoken zouden zijn. De bekende Nederlander, Mark Klein Essink, toont zich al net zo'n gewone vader als al die vaders op de tribune. En de deskundige, een vrouwelijke opvoedkundige en moeder van twee kinderen, spreekt zich, geheel voorspelbaar, uit tegen het slaan van kinderen. Zelfs een `correctieve tik' mag van haar niet, omdat het op onmacht duidt en op de lange termijn eerder schaadt dan baat. Toch geeft ze de aanmoedigingsprijs die ze van Angela Groothuizen ten slotte mag uitdelen aan een Antilliaanse vader, die zojuist heeft bekend dat hij zijn kinderen wel eens slaat.

Vaders, AVRO, morgen, Ned.2, 19.53-20.40u.