Teeven gaat naar parket Schiphol

Landelijk officier van justitie F. Teeven gaat vanaf eind maart leiding geven aan een nieuwe vestiging van het landelijk parket op Schiphol. Dat heeft een woordvoerder van het landelijk parket bevestigd. Het parket Schiphol gaat zich vooral richten op georganiseerde criminaliteit op de luchthaven en op onderzoek naar Nederlandse criminele netwerken.

Het landelijk parket geeft leiding aan onderzoeken van de nationale recherche, een dienst die vorig jaar is ontstaan na samenvoeging van kernteams van politie die zich bezighouden met georganiseerde criminaliteit. Het hoofdkantoor van het landelijk parket is gevestigd in Rotterdam, `bijkantoren' komen in Den Bosch, Zwolle en Schiphol.

Teeven was sinds 1993 officier van justitie in Amsterdam. Na grote processen tegen `de Hakkelaar', Mink K. en Heineken-ontvoerder Cor van H. kreeg hij de naam van crimefighter. Na een korte carrière als fractieleider en Kamerlid namens Leefbaar Nederland keerde hij terug bij het openbaar ministerie.

Bij het landelijk parket was Teeven tot januari van dit jaar belast met het onderzoek naar de bedreigingen van de Amsterdamse officier van justitie K. Plooy. Teeven wilde daarin een doorbraak forceren door een deal te sluiten met een kroongetuige, die de herkomst van de bedreigingen kon onthullen. Voorzitter J. de Wijkerslooth van het College van procureurs-generaal vond de kroongetuige onbetrouwbaar en verbood de deal. Teeven en zijn team werden van het onderzoek gehaald.

    • Rinskje Koelewijn