Storingen bij het stemmen

De voorverkiezingen in tien Amerikaanse staten waren gisteren niet alleen de meesterproef voor John Kerry, de Democratische kandidaat voor de presidentsverkiezingen, maar ook de eerste grote test voor modernisering van het Amerikaanse kiessysteem. Veel stembureaus hadden de ouderwetse stembiljetten en ponskaarten vervangen door de computer. De stem kon met een druk op het scherm worden uitgebracht.

Dat verliep niet overal zonder problemen. In San Diego County in de staat Californië bleken de schermen niet goed te werken. Kiezers werden daardoor gedwongen naar andere stembureaus uit te wijken waar nog op de ouderwetse manier kon worden gestemd. In andere staten klaagden kiezers over vastgelopen computers en over noodzakelijke informatie die niet op het scherm verscheen.

Verkiezingsofficials bagatelliseerden de problemen. Zij schreven de kinderziektes toe aan de ondeskundigheid van de bemanning van de stembureaus. Zij spraken over ,,menselijke fouten die je nu eenmaal bij alle verkiezingen hebt''.

Maar de technische problemen waren koren op de molen van de critici in de politiek en de wetenschappelijke wereld die al maanden betogen dat modernisering van het antieke kiessysteem te overhaast gebeurt. Zij waarschuwen voor een chaos bij de presidentsverkiezingen in november. Ze zeggen ook dat het nieuwe systeem gevoelig voor fraude is.