Shadow Huntaz

De Shadow Huntaz zijn drie underground-rappers uit de VS. Maar wat het duizelingwekkende Corrupt Data vooral interessant maakt is de productionele inbreng van de Nederlanders Roel en Don Funcken. Als Funckarma maakten zij al menige hooggewaardeerde plaat met complexe, avontuurlijke elektronica volgens het ingewikkeld verknoopte ritme-model van Autechre, pioniers in dit genre.

Dit transatlantische project past mooi in groeiende toenadering tussen underground-hiphop en het abstracte, elektronische bliep-legioen. Wat de Funckens aan de soms overdadig rappende Shadow Huntaz toe te voegen hebben, grenst soms aan het onvoorstelbare. De beats hebben bijzonder stekelige eigenschappen, de toevallige `glitches' doen een improviserende computer of op hol geslagen programmatuur vermoeden en de raps zijn soms verregaand verknipt. Toch is er altijd wel een massieve baslijn of melancholiek klankdecor binnen gehoorsafstand, zodat Corrupt Data niet afglijdt naar loze experimenten maar op een imponerende manier behouden blijft voor het hiphop-getto.

Shadow Huntaz: Corrupt Data (Skam Records, distr. Lowlands)

    • Jacob Haagsma