Ruzie bij kunstbeurs

Het bestuur van de kunstbeurs Art Rotterdam verkeert in crisis doordat twee van de vijf bestuursleden zijn opgestapt. Penningmeester Mark Slegers stelt zich na vier jaar niet opnieuw verkiesbaar en ook bestuurslid Geer Pouls vertrekt. Zij doen dit uit onvrede met het beleid van voorzitter Peter Schuiten, die de beurs professioneler wil maken.

Tussen de bestuursleden bestonden al langer verschillen in opvatting over de te volgen koers. Zo was er onenigheid over het plan van Schuiten om van de stichting Art Rotterdam een bv maken. ,,We zijn ingehaald door ons eigen succes'', aldus Slegers. ,,Wanneer Art Rotterdam een bv wordt, gaan er andere spelregels gelden. Dan zou bijvoorbeeld de selectie van galeries minder streng kunnen worden.'' Vanwege de groei van de beurs werd een gedeelte van de werkzaamheden uitbesteed aan commerciële bedrijven. Slegers: ,,Op zich heb ik daar niks tegen, maar als de voorzitter van het bestuur tegelijkertijd directeur van zo'n bedrijf is, heb ik er moeite mee.''

Schuiten benadrukt dat over alle besluiten gezamenlijk is gestemd. ,,Er zijn altijd stemmingen geweest over nieuwe plannen en iedereen had daar een stem in. Slegers stond bovenaan op het zogenaamde rooster van aftreden. Vervolgens heeft hij zich niet verkiesbaar gesteld.''

De vijfde editie van Art Rotterdam werd afgelopen maandag afgesloten en trok ruim tienduizend bezoekers, twintig procent meer dan vorig jaar.