Producenten Ocean Warrior voor rechter

De Stichting Claim Ocean Warrior heeft beleggingsbemiddelaar MPC voor de rechter gedaagd. De stichting eist schadeloos te worden gesteld voor de investering die meer dan 2.230 beleggers vier jaar geleden deden in het filmproject Ocean Warrior. De belangenorganisatie ging hiertoe over, nadat de verenigde investeerders eerdere schikkingsvoorstellen van MPC hadden verworpen. De zaak dient 31 maart voor de rechtbank in Amsterdam.

Beleggingsbemiddelaar MPC ontkent aansprakelijk te zijn voor het financiële fiasco. De stichting is daarom een civiele bodemprocedure begonnen bij de rechtbank Amsterdam. Begin 2000 investeerden ruim 2.230 particulieren in totaal bijna 20 miljoen euro in Ocean Warrior, een film over het leven van Greenpeace-oprichter Paul Watson. Deze investering zou fiscaal aantrekkelijk zijn. Beleggingsbemiddelaar MPC voorspelde de investeerders bovendien een financieel rendement van tussen de 2 en 35 procent. Mede doordat de producent van de film geen Amerikaanse investeerders voor het project kon vinden, werd de BV Ocean Warrior in juli 2001 failliet verklaard. De investeerders waren hiermee hun inleg, die varieerde van 5.000 tot 25.000 euro, kwijt. Via een belastingtechnische maatregel konden zij tussen de 50 en 75 procent van hun inleg `terugverdienen' door het belastingvoordeel dat met de investering gepaard ging. De bijna zeshonderd investeerders die zich hebben verenigd in de stichting Claim Ocean Warrior nemen hier geen genoegen mee. Volgens de investeerders heeft beleggingsbemiddelaar MPC een verkeerde voorstelling van zaken gegeven. MPC legt de verantwoordelijk voor het faillissement echter bij de producent. De investeerders vinden dat MPC zich aan zijn verantwoordelijkheden onttrekt en eisen schadeloosstelling.