Overbluffen met raceauto's

Michel Vaillant is een van de meest humorloze stripverhalen ooit getekend. Mannen met identieke winkelhaken als kaaklijnen racen rondjes en aan het eind heeft immer het team Vaillant gewonnen, de ene keer in de persoon van Michel Vaillant, de andere keer in de persoon van de Amerikaan Steve Warson. Heel slim dus om juist deze strip te gebruiken als basismateriaal voor een film. Anders dan bij uitgesproken figuren als Asterix of Kuifje staan de personages van tekenaar Jean Graton de acteurs nauwelijks in de weg.

In de handen van Louis-Pascal Couvelaire werd Michel Vaillant een doorsnee actiefilm, waarin het meest bijzondere element nog is dat de film werd opgenomen tijdens de echte 24 uur van Le Mans. Er is een heel simpel verhaaltje in geweven van eeuwige rivalen die hun toevlucht moeten nemen tot onsportieve trucjes.

Het verleden van regisseur Couvelaire als reclamefilmer (voor Renault, Citroën, Daewoo en andere automerken) verraadt zich in vrijwel elke grote scène. We leren Michel Vaillant kennen als hij met een wijze Indiaan staat te praten op een bevroren meer. De toegevoegde waarde is minimaal maar de visuele bedoeling is duidelijk: overbluf het publiek. Zeker als het ijs ten slotte onder de raceauto dreigt te bezwijken. Dezelfde bravoure vinden we in de verzadigde opnames van de voorbereidingen op het circuit. Mannen in blauwe overalls trekken gele strepen op het zinderende asfalt. Mooi hoor. Het gevolg is wel dat je de hele film het gevoel houdt dat je de hele film al eens hebt gezien.

Michel Vaillant. Regie Louis-Pascal Couvelaire. Met Sagamore Stevenin, Peter Youngblood Hills, Diane Kruger, Lisa Barbuscia. In: 11 bioscopen.

    • Bas Blokker