Musici in de wereld solidair met MCO

Honderden componisten, dirigenten, zangers, solisten, orkestleden, organisaties en anderen die actief zijn in de internationale muziekwereld hebben steun betuigd aan het Muziekcentrum van de Omroep (MCO). Staatssecretaris M. van der Laan (D66, Cultuur) wil 5,5 tot 7,5 miljoen bezuinigen op het MCO, wat voor zeker één orkest het einde betekent.

Karlheinz Stockhausen, Vladimir Ashkenazy, Ton Koopman, Sir Peter Maxwell Davies, Frans Brüggen, Jan van Vlijmen, Rob Zuidam, Hartmut Haenchen en tal van anderen schrijven in brieven aan de staatssecretaris geschokt en ontzet te zijn over de voornemens van de staatssecretaris. Stockhausen, die meerdere keren samenwerkte met formaties van het MCO en zijn Engel-Prozessionen componeerde voor het Groot Omroepkoor, is ,,persoonlijk geraakt'' omdat het tientallen jaren duurt voor zulke ensembles zich hebben gevormd. ,,Alstublieft, snij niet in levende organismen.''

Ashkenazy schrijft dat het verbazingwekkend is dat ,,regeringen niet begrijpen dat het wegnemen van steun aan cultuur de mensheid dichter en dichter brengt bij het stadium van debiele robotten.''

Het Genootschap van Nederlandse Componisten vreest ,,een destabilisatie van de alom geprezen Nederlandse muziekcultuur. Nederland is klein, maar lijkt een stuk groter door de ambassadeursrol die de MCO-orkesten vaak vervullen.''

Ook tal van andere briefschrijvers noemen het MCO een uniek fenomeen in de internationale muziekwereld en essentieel voor het uitvoeren van eigentijdse muziek. Ook is er veel lof voor de internationale uitstraling van de prestigieuze Zaterdag Matinee in het Amsterdamse Concertgebouw. Het bezuinigen op het MCO noemen briefschrijvers een ,,onaanvaardbare verschraling'' (componist Guus Janssen) en een ,,sanering die onherstelbare schade zal aanrichten'' (componist Martijn Padding.

Het gezelschap van medestanders van het MCO is zeer gevarieerd. Onder hen zijn ook Willem Breuker, Peter Struijcken, Nancy Marano, Trijntje Oosterhuis, Liesbeth List, Rob de Nijs en Jerney Kaagman.