Multiculturele misdaad

Op een persconferentie tijdens het Toronto Filmfestival van 2003 vertelde Nick Nolte dat hij ter voorbereiding op zijn rol in Neil Jordans The Good Thief elke dag een beetje heroïne had ingespoten. Nolte speelt Bob, een beroepsgokker die betere tijden heeft gekend en nu verslaafd is. In een scène zien we hem een spuit in zijn arm zetten. Bob, een Amerikaan in Frankrijk, werpt zich op als beschermengel van Anne, een jong meisje uit Oost-Europa dat als prostituee werkt. Vroeger was Bob een notoire inbreker, nu verdoet hij zijn tijd met kaartspelletjes en de paardenraces. Totdat de kans zich voordoet om het casino van Monte Carlo te beroven van zijn schilderijencollectie. Nog een laatste klus.

The Good Thief is een remake van Bob le flambeur, in 1955 geregisseerd door Jean-Pierre Melville, een van de helden van Nouvelle Vague-regisseurs als François Truffaut en Jean-Luc Godard.

Melville's film speelde zich af in Montmartre, Pigalle en Deauville. Jordan, regisseur van onder meer The Crying Game en The Butcher Boy, verplaatst de handeling naar Nice en Monte Carlo. Waar Melville vooral de voorbereidingen toont op de overval, laat Jordan ook de inbraak zelf zien. Niet voor niets maakte hij de film in de slipstream van het succes van Steven Soderberghs Ocean's Eleven (ook al een remake), die de belangstelling voor heist-films weer deed toenemen. Naast de drugs spelen de verschillende nationaliteiten van Bobs vrienden en kennissen in The Good Thief een belangrijke rol en zo wordt de film ook een multiculturele misdaadfilm. Nick Nolte speelt zijn rol vooral mompelend. Om zich op de meesterkraak voor te bereiden kickt hij binnen een week af. Hij ketent zich aan zijn bed vast. Daarna is hij weer de galante gentleman-inbreker die dichter bij Melville's idee over Bob de gokker staat.

Neil Jordan maakt van The Good Thief een film vol visuele flair over verraad en loyaliteit, kunst en vervalsingen, en speelt een spel met verdubbelingen – zoals zijn film een verdubbeling (vervalsing?) is van Bob le flambeur.

The Good Thief. Regie: Neil Jordan. Met: Nick Nolte, Emir Kusturica. Op dvd uitgebracht door Dutch Filmworks.

    • André Waardenburg