LPF-leden stemmen toch over EU-lijst

De LPF gaat alsnog een stemming onder de leden organiseren over de kandidatenlijst voor de Europese verkiezingen op 10 juni.

Dat heeft het partijbestuur van de LPF bekend gemaakt. De mededeling komt nadat de LPF-fractie in de Tweede Kamer en aangemelde Europese kandidaten hadden geprotesteerd tegen het uitblijven van een ledenverkiezing. Het partijbestuur had de algemene ledenvergadering verschoven naar 8 mei, tien dagen nadat politieke partijen hun kandidatenlijsten bij de Kiesraad moeten indienen voor de verkiezingen voor het Europees parlement. In dat geval zouden de leden, tot onvrede van de Kamerfractie van de LPF, geen inspraak krijgen.

Als oplossing organiseert de partij nu half maart een schriftelijke stemming onder de partijleden over de volgorde van de lijst, aldus LPF-bestuurder A. de Jong. De leden kunnen dan kiezen tussen acht door het partijbestuur aangewezen kandidaten. De volgorde van het aantal stemmen bepaalt de lijst, aldus De Jong. Zo wordt ook de lijsttrekker voor de Europese verkiezingen gekozen.

Wie voor de acht plaatsen op de lijst in aanmerking komen, wordt bepaald door het bestuur, na voordrachten van een extern adviesbureau en van een interne ledencommissie. Zij voeren momenteel gesprekken met 21 aangemelde kandidaten.

De acht geselecteerde kandidaten krijgen op 17, 18 en 19 maart, voorafgaande aan de ledenstemming, de gelegenheid zich te presenteren op bijeenkomsten in Apeldoorn, Eindhoven en Rotterdam. Deze bijeenkomsten zullen volgens het LPF-bestuur openbaar zijn.

Volgens partijbestuurder De Jong mikt de LPF op drie à vier zetels bij de verkiezingen. In het Europees parlement zijn in juni voor Nederlandse partijen in totaal 27 zetels te verdelen.