Lekker in het hoofd

Wat de een lekker vindt, vindt een ander maar niks. De voedingsmiddelenindustrie is er bij gebaat dat zoveel mogelijke mensen een nieuw – product lekker vinden. Dan wordt het goed verkocht. Voordat een product in de winkel ligt, wordt uiteraard uitgebreid smaakonderzoek gedaan en krijgen menselijke proefkonijnen dingen te proeven die zij moeten beoordelen. Psychologische factoren kunnen smaak en oordeel beïnvloeden. Er is nu een nieuwe, objectieve methode, neuromarketing, om het lekker vinden te onderzoeken. Bij neuromarketing wordt gebruik gemaakt van een MRI-scan, waarop te zien is hoe de hersenen reageren als een proefpersoon een nieuw ontworpen frisdrank drinkt of een salade eet. Hersenen liegen niet. Vandaag een recept voor een makkelijk pastagerecht dat snel klaar is. Ideaal studenteneten. Je kunt bij het klaarmaken met een gaspit toe. Van dit snelle voorgerecht voor 2 personen kan door de hoeveelheden te vermeerderen een hoofdgerecht worden gemaakt. In de supermarkt ontdekte ik bij de verse visafdeling pakjes met gefileerde sardienen zonder graat van het merk Green Fish die uit Werkendam afkomstig zijn. Deze pakjes gemarineerde sardines, uitlekgewicht 150 gram, zijn ook met basilicum te koop. Bereiding van de penne met sardientjes: laat de sardientjes uitlekken en vang de olie op. Snijd de olijven in plakjes. Verwarm de helft van de inhoud van het blik met stukjes tomaat met aanhangend vocht en de knoflook uit de knijper in een steelpannetje. Dek het pannetjes af met aluminiumfolie om de inhoud warm te houden. Bewaar de rest van de stukjes tomaat voor bijvoorbeeld een soep of salade. Kook de pasta in iets gezouten water beetgaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Laat de pasta uitlekken en roer er ongeveer 1 eetlepel van de olie door. Schep de warme stukjes tomaat, de plakjes olijf en de citroenrasp door de pasta. Schep de pasta in bij voorkeur warm gemaakte borden. Verdeel de sardientjes over de pasta.

Morgen: Libanese salade.

    • Anne Scheepmaker