John Kerry kandidaat Democraten

John Kerry is de Democratische kandidaat bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november 2004. De senator uit Massachusetts won gisteren op `Super Tuesday' overtuigend de voorverkiezingen in New York, Californië, Ohio en zes andere staten.

De laatste andere Democraat die enige kans maakte op de kandidatuur, senator John Edwards (North Carolina), zou vandaag naar verwachting bekendmaken dat hij zijn gooi naar de kandidatuur opgeeft. Edwards hoopte ten minste in Georgia te winnen, maar Kerry bleef hem ook in die zuidelijke staat voor.

President Bush telefoneerde gisteravond met zijn toekomstige rivaal John Kerry om hem te feliciteren. Daarmee was het campagneseizoen geopend. Morgen gaan de Republikeinen in achttien zogenoemde `battleground'-staten, waar beide kandidaten in november kans maken, de eerste tv-reclameboodschappen uitzenden.

John Kerry zei zich ervan bewust te zijn dat ,,de Republikeinse aanvalsmachine'' gereedstaat, maar hij verzekerde dat hij een vechtersbaas is. Kerry heeft volgens alle waarnemers een sterk gemotiveerde en verenigde Democratische Partij achter zich.

Hij prees John Edwards, wiens aanhangers hij nodig heeft, zonder de geringste aanwijzing te geven of hij hem als kandidaat voor het vice-presidentschap ziet.

Kerry wijdde ook vriendelijke woorden aan Howard Dean, die tot de eerste voorverkiezing, midden januari in Iowa, werd gezien als koploper. Dean hield half februari op campagne te voeren na een serie voorverkiezingen zonder winst, maar zijn naam bleef op de lijst. Gisteren won hij ruimschoots in Vermont, waar hij elf jaar gouverneur was.

Tot gisteravond laat bleven in de Democratische race naast Kerry alleen nog dominee Al Sharpton en Congreslid Dennis Kucinich over. Zij verdedigen zwarte, respectievelijk antioorlogs- en antiglobaliseringsposities, maar hebben nergens meer dan een enkele procent gehaald.

De Democratische Partij wijst officieel haar kandidaat aan op de Conventie, die eind juli in Boston wordt gehouden. De Republikeinen houden hun conventie eind augustus, begin september in New York. Er zijn binnen zijn partij geen serieuze tegenkandidaten voor George W. Bush.

HOOFDARTIKEL: pagina 7