Interbrew wordt grootste brouwer

Het Belgische Interbrew en het Braziliaanse Ambev worden als Interbrew/Ambev de grootste bierbrouwer ter wereld. Zij hebben hun samengaan vanochtend bekendgemaakt. Interbrew krijgt ruim de helft van het stemrecht in Ambev, waardoor in feite sprake is van een overname.

Interbrew/Ambev streeft het Amerikaanse Anheuser Busch voorbij als grootste brouwer ter wereld met een productie van 190 miljoen hectoliter bier in 2003 en een marktaandeel van 14 procent. Interbrew had als een na grootste producent Heineken al achter zich gelaten en is in omzet (7 miljard euro) bijna drie keer zo groot als Ambev.

Interbrew-topman Brock wordt de nieuwe baas van Interbrew/Ambev. De hoofdzetel van de combinatie blijft in Leuven. Brock sprak van nieuwe mogelijkheden voor Interbrew ,,een van de snelst groeiende biermarkten in de wereld te betreden''. Ambev (met onder meer het merk Skol) is vijfde op de wereldranglijst, beheerst 65 procent van de Braziliaanse biermarkt en is marktleider in Latijns-Amerika.

Volgens de overeenkomst koopt Interbrew de aandelen van een van de grootaandeelhouders van Ambev. Het bedrijf betaalt dit door voor ruim 141 miljoen euro eigen nieuwe aandelen uit te geven. Hierdoor verwerft Interbrew 52,8 procent van het stemrecht in Ambev, dat ook softdrinks produceert. Daarnaast komt er een bod van Interbrew/Ambev op de publieke Ambev-aandelen. Onderdeel van de transactie is dat Ambev de Canadese Interbrew-dochter Labatt in handen krijgt, inclusief 1,5 miljard dollar schuld, in ruil voor eigen aandelen.

De afgelopen jaren realiseerde Interbrew een spectaculaire groei door overnames van onder meer het Duitse Beck's, de Britse groepen Bass en Whitbread en het Canadese Labatt. Ook in Oost-Europa en Azië deed de Belgische brouwer veel overnames.

ACHTERGROND: pagina 19

    • Hans Buddingh'