Hagemeyer duikt fors in verliezen

Handelsonderneming Hagemeyer heeft vorig jaar een fors verlies geleden. Ook voor dit jaar verwacht het bedrijf, gespecialiseerd in industrie- en bouwproducten, in de rode cijfers te blijven.

Het nettoverlies bedroeg vorig jaar 318 miljoen euro. In 2002 maakte het bedrijf nog een winst van 56,8 miljoen euro. Ook de omzet daalde, van 8,34 miljard in 2002 tot 6,33 miljard euro vorig jaar. Dat heeft de Naardense onderneming vanmorgen bekendgemaakt.

Ook voor 2004 verwacht Hagemeyer nog ,,een aanzienlijk verlies'' te maken, hoewel minder dan vorig jaar. De verbetering wordt vooral in de tweede helft van dit jaar verwacht. De koers van het aandeel Hagemeyer liet vanmorgen een onrustig beeld zien op de Amsterdamse beurs, maar stond tegen het middaguur weer op hetzelfde niveau als gisteren, op 1,99 euro.

De slechte resultaten komen niet als een verrassing. Enkele maanden geleden al meldde Hagemeyer dat 2003 een slecht jaar zou worden. Het internationaal operende handelshuis heeft last van de wereldwijde recessie. Ook een slecht functionerend computersysteem in Groot-Brittannië, met als gevolg verkeerde leveringen en ontevreden klanten, speelde het bedrijf parten. Klanten liepen weg en het marktaandeel in Groot-Brittannië daalde van 28 naar 22 procent.

Medio 2003 kwam Hagemeyer in grote financiële problemen en kon het niet meer aan de solvabiliteitseisen voldoen. Dankzij een door de banken gegarandeerde aandelenemissie werd eind vorig jaar een reddingsplan voor Hagemeyer getekend. De emissie bracht 460 miljoen euro op. Voor de reorganisatie binnen het bedrijf werd zo'n 35 miljoen euro aan voorzieningen aangewend.

In een toelichting op de jaarcijfers stelt Hagemeyer dat de verkoop van enkele onderdelen (Tech Pacific, Stokvis Tapes Groep) eveneens een nadelig effect had op de omzet. Maar ook de autonome groei over heel 2003 was 4,9 procent negatief. Daarbij was de krimp in het tweede halfjaar (6,4 procent) sterker dan in de eerste helft (3,5 procent). Over 2003 wordt geen dividend uitgekeerd.

Financieel directeur Tjalling Tiemstra zei te verwachten dat Hagemeyer zich volledig kan richten op herstel van het bedrijfsresultaat nu de financiële herstructurering een feit is.

Tiemstra noemde met name het herstel in Groot-Brittannië, verbetering van de winstgevendheid in Duitsland en de VS en verbetering van het rendement op geïnvesteerd vermogen. Het herstel zal echter tijd kosten, waarschuwde Tiemstra.