Geen referendum in Venezuela

Er is onvoldoende steun voor een referendum over de positie van de Venezolaanse president Hugo Chávez. Dat maakte de voorzitter van de nationale kiesraad gisteren bekend.

Volgens Francisco Carrasquero heeft de oppositie begin december 3,1 miljoen handtekeningen ingezameld, waarvan 1,83 miljoen geldig zijn. Aan de geldigheid van 876.000 andere handtekeningen wordt getwijfeld. Ruim 143.000 handtekeningen zijn ongeldig verklaard omdat de ondertekenaars zich niet als kiezer hadden geregistreerd, minderjarig waren of niet de Venezolaanse nationaliteit hebben. De overige ondertekenaars krijgen nog een maand om persoonlijk hun handtekening te komen verifiëren.

Met 2,4 miljoen handtekeningen kon een referendum worden geëist over het functioneren van Chávez. De oppositie wilde aantonen dat de steun voor de president dusdanig is afgenomen dat Chávez wel moet aftreden.

Aanhangers en tegenstanders van de president staan al bijna twee jaar lijnrecht tegenover elkaar. De oppositie beschuldigt hem van alleenheerschappij en economisch wanbeleid, en keert zich vooral tegen de `vreedzame revolutie' die de links-populistische Chávez bij zijn verkiezing in 1998 beloofde. De president wilde de olierijkdom van de op vier na grootste olieproducent van de wereld eerlijker verdelen. In april 2002 werd Chávez 48 uur afgezet, maar hij wist met steun van het leger terug te komen.

Een referendum had een doorbraak kunnen betekenen in de patstelling tussen aanhangers en tegenstanders die sindsdien bestaat. De kiesraad stelde echter een aantal maal een uitspraak uit, omdat hij twijfelde aan de echtheid van honderden handtekeningen. De raad heeft de oppositie wel de kans gegeven alsnog de benodigde handtekeningen te verzamelen. Een lijst met daarop de handtekeningen waaraan wordt getwijfeld, zal worden gepubliceerd zodat de ondertekenaars de kans krijgen ze geldig te verklaren. Een definitieve uitspraak van de raad wordt eind van deze maand verwacht.

In afwachting van de telling was het de afgelopen dagen onrustig in Venezuela. Zeker zes mensen zijn gedood tijdens onlusten. (AP, BBC, Reuters)