Duitsland zoekt naar president

De speurtocht naar een nieuw Duits staatshoofd, de opvolger van bondspresident Johannes Rau, is in een stroomversnelling geraakt. In de slotfase krijgt het politieke gevecht bittere trekjes die in schril contrast staan tot de waardigheid van het ambt.

Vanochtend werd bekend dat de voorzitters van de drie conservatieve partijen het niet eens kunnen worden over een gezamenlijke kandidatuur van Wolfgang Schäuble. De voormalige CDU-voorzitter gold maandenlang als favoriet, maar was voor de liberale FDP niet acceptabel en kreeg opvallend weinig rugdekking van de huidige CDU-voorzitter Angela Merkel. Als meest kansrijke conservatieve kandidaat geldt nu Annette Schavan, minister van Cultuur in Baden-Württemberg.

De Duitse president wordt eind mei formeel aangewezen door de zogeheten Bundesversammlung, een orgaan dat alleen voor dat doel bijeen komt. In die vergadering hebben de conservatieve partijen een meerderheid. Maar de christen-democraten van CDU en CSU kunnen het met de kleine liberale FDP maar niet eens worden over een gezamenlijke kandidaat.

De regeringspartijen, SPD en Groenen, kijken vanaf de zijlijn al wekenlang geamuseerd toe hoe de oppositie met zichzelf in de weer is.

De voorselectie van een man of vrouw voor de uitsluitend representatieve functie is uitgemond in een prestigeslag tussen de voorzitters van de oppositiepartijen. Guido Westerwelle staat aan het hoofd van de kleine en aangeslagen FDP, die bij de verkiezingen in Hamburg afgelopen weekeinde niet eens de kiesdrempel haalde. Maar Westerwelle weet: zonder FDP geen conservatieve meerderheid, een machtspositie die hij tot het uiterste uitmelkt.

Na dagenlang touwtrekken met Westerwelle gaven CDU en CSU hun gezamenlijke lobby voor Schäuble vanochtend op, aldus CSU-voorzitter Edmund Stoiber.