Drugskoeriers Schiphol niet met coke vrij

Minister Donner (Justitie) wil niet dat bolletjesslikkers met cocaïne in hun lichaam op vrije voeten komen. Dat zegt een woordvoerder van het ministerie in een reactie op het besluit van de Haarlemse rechtbank.

De rechtbank besloot afgelopen maandag om bolletjesslikkers niet meer in bewaring te stellen. Donner wil nu gebruikmaken van de mogelijkheid om een bolletjesslikker aan te houden op verdenking van drugsbezit, waardoor zij nog enkele dagen kunnen worden vastgehouden. Dat drugsbezit zal worden aangetoond met een zogeheten `bodyscanner' op Schiphol. Met dit apparaat wordt de buik doorgelicht, waarbij de cocaïnebolletjes voor een geoefend oog zichtbaar worden.

Het openbaar ministerie mag een bolletjesslikker zelf twee keer drie dagen vasthouden. Na die periode moet de rechtbank beslissen of verdere inbewaringstelling wordt bevolen.

In de praktijk blijkt dat van lang niet alle bolletjesslikkers in die periode vast komt te staan dat zij geen bolletjes meer in hun lichaam hebben. De minister wil nu dat de koeriers vlak voor hun eventuele vrijlating opnieuw worden aangehouden wegens drugsbezit, aldus de woordvoerder. ,,De minister vindt het zeer onwenselijk als bolletjesslikkers met drugs in hun lichaam vrijkomen. Enerzijds omdat we alle drugs in beslag willen nemen, anderzijds wegens het medische risico dat een bolletjesslikker loopt.''

Het OM in Haarlem reageerde gisteren met verbazing op het besluit van de Haarlemse rechtbank om bolletjesslikkers niet meer in bewaring te stellen. Het OM zei dat het ,,niet alleen zeer onwenselijk, maar ook in strijd met de wet is om personen met drugs in het lichaam op vrije voeten te stellen''.

De raadkamer van de Haarlemse rechtbank bepaalde maandag dat bolletjesslikkers niet meer in bewaring worden gesteld wegens het gewijzigde vervolgingsbeleid van het OM voor koeriers die minder dan drie kilo cocaïne smokkelen. Aangezien bolletjesslikkers niet meer worden vervolgd, worden zij ook niet meer gestraft. De rechtbank vindt daarom een voorlopige hechtenis niet meer op zijn plaats.

De wet stelt dat iemand niet in bewaring kan worden gesteld als niet te verwachten is dat die persoon een onvoorwaardelijke gevangenisstraf zal krijgen.

Het OM stelt dat de wet echter ook niet toestaat dat koeriers met drugs in hun lichaam in vrijheid kunnen worden gesteld, omdat dat gelijk zou staan aan doorlating van drugs. ,,Dit brengt met zich mee dat een verdachte pas in vrijheid zou mogen worden gesteld indien hij zich heeft ontdaan van de drugs en deze drugs in beslag zijn genomen'', aldus een woordvoerder van het OM. In de cellen voor aangehouden drugkoeriers zijn speciale `bolletjes-toiletten' aangebracht. Door de omvang en het grote aantal bolletjes duurt het verscheidene dagen voordat de slikkers `bolletjesvrij' zijn.

Gisteren kondigde het OM aan dat het in cassatie gaat tegen het besluit van de rechtbank.