Dollar helpt Trichet druk te weerstaan

De ECB staat onder druk van Duitsland en Frankrijk om de rente verlagen. Maar het probleem van de dure euro lost zich mogelijk op door stijging van de dollar.

Politici die zich met monetair beleid bemoeien – centrale bankiers gruwen ervan. Toch worden de Duitse kanselier Schröder en de Franse premier Raffarin met hun klacht over de hoge koers van de euro ten opzichte van de dollar op hun wenken bediend. Alleen vermoedelijk niet door de Europese Centrale Bank (ECB).

Op de financiële markten steeg de Amerikaanse munt gisteren en vandaag naar nieuwe hoogtes tegenover toonaangevende valuta's als euro en yen. Er lijkt een nieuw vertrouwen te zijn in de dollar – die al 6 procent heeft gewonnen ten opzichte van zijn dieptepunt vorige maand – ingegeven door robuuste data over de Amerikaanse groei. Reikhalzend wordt uitgekeken naar de verwachte positieve werkgelegenheidscijfers vrijdag.

De opmerking gisteren van voorzitter Alan Greenspan van het Amerikaanse stelsel van centrale banken dat de rente ,,op enig moment weer omhoog moet'', was een extra stimulans.

Een euro was vanmorgen om 11.00 uur 1,2166 dollar waard, op veilige afstand van de 1,30-grens die vorige maand nog in zicht kwam en die de Duits-Franse as had geïnspireerd tot een oproep aan de ECB om de rente te verlagen. Lagere rente zou de euro minder aantrekkelijk maken voor beleggers en tegelijk de groei in de eurozone een impuls geven.

Morgen komt het bestuur van de ECB in Frankfurt bijeen om te beslissen of het rentetarief van 2 procent zal worden aangepast. De consensus onder financiële analisten is dat dit niet zal gebeuren. In de maandelijkse peiling onder ECB-waarnemers door persbureau Dow Jones zeggen de 28 respondenten bovendien te verwachten dat de rente tot juni onveranderd zal blijven. Over tweeënhalve maand komen er nieuwe cijfers over de groei in de eurozone. ,,Als die tegenvallen, zal de ECB mogelijk besluiten de rente te verlagen – maar niet eerder'', verwacht Hicham Zemmouri, analist bij ABN Amro.

Los van de economische indicatoren is er nog een reden waarom de ECB niet erg genegen zal zijn nu iets te veranderen aan de rente. Het een-tweetje van Schröder en Raffarin, met een echo in Luxemburg, is in Frankfurt namelijk absoluut niet in goede aarde gevallen.

Vorige week woensdag pleitte Schröder in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times (FT) voor een verlaging van de rente. Raffarin en de Luxemburgse premier Juncker sloten zich daar direct bij aan. De reactie van de ECB liet niet lang op zich wachten. Opnieuw in de FT zei ECB-lid en president van de Griekse centrale bank Nicholas Garganas dat de sterke euro niet zo'n probleem is als de politici er wel van maken. ,,We moeten kalm blijven'', zo vermaande de Griek. Ook zijn Nederlandse collega Nout Wellink kritiseerde de bemoeienis van de regeringsleiders met het rentebeleid van de onafhankelijke ECB.

De aandacht van de financiële markten zal morgen dan ook in versterkte mate uitgaan naar Jean-Claude Trichet, nu vier maanden in functie als ECB-president. Zal de Fransman de druk kunnen weerstaan van de grootste twee landen in de eurozone? ABN Amro's Zemmouri verwacht van wel. ,,Politieke druk heeft nooit gewerkt. Het is vaak met (Trichets voorganger) Duisenberg geprobeerd en nu voor het eerst met Trichet.'' Volgens de analist zou de ECB eerder nog een rentebesluit uitstellen ,,om haar onafhankelijkheid te benadrukken''.

Het publicitaire lawaai rond de Europese munt en zijn hoeders leidt enigszins de aandacht af van de data die het fundament vormen onder het besluit dat het ECB-bestuur morgen zal nemen over de Europese rente. Boven alles wordt gekeken naar de inflatie. Die beweegt zich in de goede richting. Vrijdag maakte Eurostat bekend dat het inflatiepercentage voor de twaalf eurolanden van januari op februari is gedaald van 1,9 naar 1,6 procent op jaarbasis. Op een veilige afstand van de 2-procentsgrens die de ECB hanteert – een argument minder dus tegen renteverlaging.

Maar analisten waarschuwen voor addertjes onder het gras. Zo neutraliseerde de dure euro de recente sterke stijging van de in dollars genoteerde olieprijs. Nu de dollar in de lift lijkt te zitten, wordt dat effect tenietgedaan.

Trichet zal morgen aannemelijk moeten maken dat ook zonder renteverlaging de economie van de eurozone behoorlijk kan groeien.

    • Reinoud Roscam Abbing