Cees Maas tweede man bij ING

Financieel directeur Cees Maas wordt de tweede man bij bank en verzekeraar ING. Maas zal vanaf april vice-voorzitter worden van de raad van bestuur, zo meldde ING gisteren.

Maas neemt de positie in van Michel Tilmant die bestuursvoorzitter wordt van het concern. De Belg volgt topman Ewald Kist op die na 35 jaar afscheid neemt van het bedrijf.

Met de voordracht van Maas komt ING tegemoet aan een wens van de centrale ondernemingsraad en de vakbonden. Die lieten eind vorig jaar weten dat zij graag een Nederlander op de tweede plek zien nu de Belg Tilmant topman wordt. Maas blijft overigens ook financieel directeur.

De Nederlanders houden een meerderheid in de raad van bestuur van ING. Zij bezetten na de benoemingen vier van de zeven zetels. Momenteel telt het bestuur nog vijf leden.

Vorig jaar werd de benoeming van de Nederlander Eric Boyer de la Giroday al aangekondigd en gisteren zei ING ook Hans Verkoren in de raad te willen opnemen. Verkoren is momenteel wereldwijd verantwoordelijk voor ING Direct, de internetbank van het bedrijf die vorig jaar voor het eerst winst boekte. Verkoren is ook lid van het executive committee Europe en daarbinnen verantwoordelijk voor retail financiële services.

De vierde Nederlander is Alexander Rinnooy Kan die al in het bestuur zit. Naast de vier Nederlanders en de Belg Tilmant zal de de raad vanaf april nog bestaan uit de Amerikaan Fred Hubbell en de Belg Eli Leenaars.