Beatrix opent Prins Clauszaal in Berlijn

Met de onthulling van een eenvoudige plaquette heeft koningin Beatrix gistermiddag de nieuwe Nederlandse ambassade in Oost-Berlijn geopend, het hoogtepunt van een officieel tweedaags bezoek aan de Duitse hoofdstad en de deelstaat Saksen-Anhalt.

De koningin verrichtte de openingshandeling in de tot `Prins Clauszaal' gedoopte ontvangstruimte in aanwezigheid van onder anderen bondspresident Johannes Rau, enkele leden van de Duitse regering en minister van Buitenlandse Zaken Bernard Bot.

Bots Duitse collega Joschka Fischer wees er in zijn toespraak op dat Bot de enige persoon is die in zijn leven in dezelfde stad twee ambassades heeft geopend onder twee verschillende regimes. Bot was in januari 1973 de eerste westerse diplomaat die in Oost-Berlijn aantrad, met de opdracht een Nederlandse ambassade in de DDR op te zetten. Bot omschreef het gedeelde Berlijn van die dagen als een stad ,,die slechts door de penetrante geur van bruinkool verenigd leek.''

Fischer herinnerde eraan dat Nederlanders en Duitsers Europeanen van het eerste uur zijn, die zich samen sterk gemaakt hebben voor de uitbreiding van de Europese Unie en nu samen streven naar een Europese grondwet. Duitsland, zei Fischer, prijst zich gelukkig dat Nederland in de tweede helft van dit jaar het voorzitterschap van de Unie op zich neemt. ,,In deze historische fase zijn we blij dat een bevlogen voorvechter van de Europese gedachte een belangrijke rol speelt.''

Fischer wees erop dat de EU onder Nederlands voorzitterschap al vaker historische stappen heeft gezet en zegde Bot alle steun toe om ook van het komende voorzitterschap een succes te maken.

Beatrix arriveerde gisterochtend in Berlijn en werd door het echtpaar Rau ontvangen in Schloss Bellevue. Het was een `afscheidsbezoek' omdat Rau dit voorjaar als president aftreedt.

Gisteravond werd de koningin rondgeleid door het Joods Museum, gebouwd door Daniel Libeskind. Het museum, dat met schuine wanden en oplopende vloeren probeert de bezoeker te desoriënteren, maakte zonder andere bezoekers en bij gebrek aan daglicht een huiveringwekkende indruk. Na een kort bezoek aan bondskanselier Schröder reisde koningin Beatrix vanochtend verder naar Oranienbaum en Dessau in Saksen-Anhalt.