Auto's fors duurder

De nieuwe Europese regels voor autofabrikanten hebben er in geresulteerd dat de autoprijzen in Nederland gemiddeld drie procent duurder zijn geworden. Daarmee behoort Nederland qua prijsstijging tot de koplopers binnen de Europese Unie, waar de gemiddelde prijzen vorig jaar met 1,3 procent zijn gestegen.

Brussel heeft autofabrikanten opgedragen om ieder land in de EU dezelfde prijs te berekenen voor nieuwe auto's. Dat pakt voor Nederland slecht uit omdat de bpm-belasting, die op de prijs van de fabrikant komt, in Nederland auto's extra duur maakt. Daarom werden in Nederland auto's goedkoper aangeleverd door fabrikanten dan in landen in de EU die minder belasting heffen op nieuwe wagens.

Maar Brussel vindt dat de EU-landen intern hun problemen moeten oplossen met hun autobelasting. Minister Peijs (Verkeer) heeft aangekondigd te studeren op een regeling waarbij de bpm wordt afgeschaft in ruil voor kilometerheffing.