Ando, rijzende ster uit Japan

Miki Ando (16) is de grote belofte van het Japanse kunstrijden. De kersverse Japanse seniorenkampioene is favoriet bij de WK voor junioren in Den Haag.

Kunstrijdster Miki Ando is momenteel hot in haar vaderland Japan. Bij de nationale kampioenschappen voor senioren versloeg `junior' Ando in december verrassend titelhoudster Fumie Suguri, winnares van het brons bij de laatste twee wereldkampioenschappen voor senioren. Volgens Shinsuke Kobayashi van nieuwsagentschap Kyodo News is Japans meest talentvolle kunstrijdster in eigen land bijna even bekend als de `keizer' van de sprint: hardrijder Hiroyasu Shimizu, winnaar van olympisch goud op de 500 meter in Nagano (1998).

,,Miki is duidelijk favoriet voor dit toernooi. Ze heeft dit seizoen alles gewonnen wat er te winnen viel'', vertelt Kobayashi na de loting voor de WK voor junioren, die deze week worden verreden in De Uithof in Den Haag. Kobayashi doelt op de zeges van Ando bij de finale van de Grand Prix voor junioren en bij de Japanse kampioenschappen voor junioren én senioren. De reputatie van Ando, die in 2002 haar eerste Grand Prix-finale won, lijkt definitief gevestigd.

De middelbare scholiere uit Aichi – dansen is haar hobby – deed vorig seizoen van zich spreken tijdens de finale van de Grand Prix voor junioren in Den Haag. Ando verraste vriend en vijand door als eerste kunstrijdster een viervoudige sprong (salchow) te maken bij een officiële wedstrijd. Een unieke prestatie, waaraan Ando dit seizoen een glansrijk vervolg gaf. ,,Miki heeft een natuurlijk talent voor springen. Ze is een genie'', meent Kobayashi.

Keerzijde van de stormachtige ontwikkeling van Ando is de plotselinge aandacht van de media. ,,De druk op Miki is groot. Ze is wat verlegen en ze is het niet gewend met journalisten te praten'', weet journalist Kobayashi. Om Ando's concentratie op de WK niet te laten verstoren, schermen de Japanners hun rijzende ster angstvallig af van de buitenwereld.

Een teambegeleider die op zijn postuur na alle trekjes van een lijfwacht toont, houdt belangstellenden op afstand. ,,Miki houdt van alle soorten muziek maar niet van Japanse pop'', wil de `bodyguard' nog wel kwijt over Ando, die haar kunsten deze WK vertoont op muziek van Chopin (korte kür) en Stravinsky (lange kür). Het zenuwachtig giechelende meisje wordt snel de lift ingetrokken.

Ando's coach Nobuo Sato, die ook Suguri begeleidt, is wel bereid tot commentaar. Hij waagt zich echter niet aan voorspellingen van de titelkansen van zijn pupil, die in 2002 brons won op de WK en vorig jaar zilver. ,,Ik denk nooit na over resultaten. De belangrijkste concurrent van Miki op deze WK is zij zelf. Springen is haar sterkste kant. We hebben dit jaar aan het mentale deel gewerkt, want ze heeft nog moeite haar concentratie vast te houden. Het is nog een jong meisje. Ze is erg zenuwachtig voor dit toernooi'', vertelt Sato.

Evenals de meeste Japanse kunstrijdsters beschikt Ando over een uitstekende techniek, maar laat haar presentatie, een belangrijk onderdeel bij de jurering van de vrije kür, nog te wensen over. ,,Haar expressie is minder. Misschien komt het omdat Japanners verlegen zijn. Ik kan het haar moeilijk bijbrengen en voor dansen ben ik te oud'', lacht Sato (62), zelf een toonbeeld van beleefdheid die aan onderdanigheid grenst. Het verbeteren van Ando's presentatie laat de coach over aan haar choreografe en balletleraren.

Joan Haanappel, in het verleden met Sjoukje Dijkstra de enige Nederlandse kunstrijdster van internationale allure, roemt de sprongtechniek van Ando. ,,Miki is een wonderkind! Japanners zijn vaak klein en compact gebouwd, waardoor ze goed kunnen springen. Aan haar expressie moet wel gewerkt worden. De meeste Japanners zijn wel muzikaal, maar misschien niet zo gracieus. Presentatie is ook een kwestie van ervaring'', denkt Haanappel.

Met Ando, Yukina Ota (wereldkampioene junioren 2003), Shizuka Arakawa en Suguri heeft Japan enkele wereldtoppers in huis. De opmars van het kunstrijden is volgens Kobayashi te danken aan een goed scoutingapparaat. ,,De bond geeft jongeren de kans aan internationale wedstrijden deel te nemen. En kunstrijden is breder geworden in Japan. Het is niet meer alleen voor rijkeluiskindjes'', zegt Kobayashi over de Japanse kweekvijver van jong talent.

Haanappel acht Ando bij de WK voor senioren in Dortmund (22 tot 28 maart) niet kansloos voor een medaille. ,,Ze kan zo goud winnen. Ze heeft Suguri ook verslagen. Bij de Spelen in Turijn (2006, red.) is Ando een van de mensen met wie ernstig rekening wordt gehouden voor een gouden medaille.''

    • Pieter de Vries