Ahold uit Thailand

Supermarktconcern Ahold heeft overeenstemming bereikt over de verkoop van zijn aandeel in CRC.Ahold aan zijn Thaise partner, de Central Group. Daarmee heeft het supermarktconcern zich geheel teruggetrokken uit Azië. Dat heeft Ahold vanochtend bekendgemaakt. Het Zaanse concern doet geen mededelingen over de opbrengst.

CRC.Ahold exploiteert 47 winkels en heeft daarnaast een groothandel die ongeveer 300 winkels in Thailand belevert. De omzet van het bedrijf bedroeg vorig jaar 312 miljoen euro.

De ongeveer 6.000 medewerkers gaan over naar de nieuwe eigenaar. De verkoop van activiteiten in Azië is onderdeel van de strategie om niet-kernactiviteiten af te stoten, kosten te besparen en schulden terug te brengen. Vorig jaar verkocht het concern in Azië alle activiteiten in Indonesië en in Maleisië.

Het Verre Oosten is voor Ahold nooit erg lucratief geweest, want winst is er nooit behaald. In Thailand was Ahold relatief een kleine speler.

Eerder deze week maakte Ahold al bekend dat het bedrijf overeenstemming had bereikt over de verkoop van de Braziliaanse activiteiten. De keten Bompreço werd overgedaan aan Wal-Mart, de grootste supermarktketen van de wereld. Samen met de Braziliaanse creditcardorganisatie Hipercard leverde dit 500 miljoen dollar op.

De bekendmaking van de verkoop komt op de dag dat het concern zijn aandeelhoudersvergadering houdt. Doel van deze vergadering is het bespreken van de nieuwe ondernemingsstructuur van Ahold.