Aalberts blijft gestaag groeien

Aalberts Industries heeft vorig jaar een 11 procent hogere nettowinst geboekt van 44,8 miljoen euro. De omzet steeg eveneens met 11 procent tot 784,6 miljoen euro. De omzetgroei is voor een derde het gevolg van overnames. Dat heeft Aalberts Industries vanmorgen bekendgemaakt.

Bestuursvoorzitter Jan Aalberts sprak vanmorgen van ,,een gezonde groei en tegelijk een sterke financiële positie'' van zijn bedrijf. ,,De spreiding van de omzet over een beperkt aantal activiteiten maakt het ook in economisch zwakkere tijden mogelijk de groei vast te houden'', aldus Aalberts in een verklaring.

Aalberts is een conglomeraat van fabrieken en bedrijven die onderdelen en systemen leveren aan tal van industrieën. Het onderdeel industrie, goed voor iets minder dan de helft van de omzet, had vorig jaar last van de zwakke conjunctuur en kon alleen door overnames in onder meer Zweden, Frankrijk en Duitsland in omzet groeien. De bezettingsgraad van Aalberts' fabrieken daalde fors. Pas aan het eind van het jaar herstelden de resultaten zich, met name in de halfgeleider- en telecomindustrie.

Het onderdeel `flow control' van Aalberts, goed voor 54 procent van de omzet, draaide aanmerkelijk beter. Op het gebied van verbindingstechnologieën voor water, gas en verwarmingssystemen kon het bedrijf zijn marktpositie sterk verbeteren, met name in Oost-Europa. Aalberts' fabriek van kogelkranen voor de energiesector nabij Moskou boekte een groei van 30 procent op de Russische markt. De afzet van regelsystemen voor de drankenindustrie liep terug, doordat brouwerijen hun investeringen uitstelden.

Ondanks vijf overnames – een toeleverancier van de water- en gasmarkt in Noorwegen, een Zweeds en een Frans metaalbedrijf, een Duitse fittingenproducent en een Zweedse warmte- en oppervlaktebehandelaar – daalde het personeelsbestand van Aalberts in 2003 met 60 man tot 6.325. Banenreductie heeft volgens het bedrijf verspreid over de gehele groep plaatsgevonden.

Voor 2004 verwacht Aalberts dat de markten waarin het actief is zullen aantrekken. Het bedrijf verwacht zowel autonoom als door middel van overnames te zullen groeien en rekent op een hogere winst. Het bedrijf wil geen concrete winstverwachting geven.