Versatel terug in vernieuwde beursindex

Het Nederlandse telecombedrijf Versatel is sinds vandaag weer terug in de AEX-index, de belangrijkste graadmeter van de Amsterdamse beurs. Intensieve handel in de aandelen van het telecombedrijf heeft ervoor gezorgd dat Versatel terugkeert in de index van 25 belangrijkste bedrijven. Versatel vervangt automatiseringsbedrijf Logica CMG dat vanaf heden degradeert naar de Midkap-index voor middelgrote ondernemingen.

Versatel maakte in 2001 ook al onderdeel uit van de AEX-index. Al snel daarna kwam het bedrijf in financiële problemen. Het telecombedrijf belandde door een negatief eigen vermogen op het strafbankje van de beurs en vroeg uitstel van betaling aan. Een geslaagde schuldsanering heeft voor hernieuwde belangstelling van beleggers gezorgd. Versatel verviervoudigde de afgelopen twaalf maanden in waarde. Volgens een woordvoerder van Versatel is er zowel van institutionele als particuliere beleggers meer interesse voor het bedrijf. Een van de grootaandeelhouders is mediaondernemer J. de Mol. Volgens het register van de AFM houdt hij een belang van meer dan 10 procent in Versatel.

Naast de nieuwe samenstelling van de AEX-index is per vandaag ook de jaarlijkse aanpassing van het gewicht van de beursfondsen doorgevoerd. Hierbij is de beurswaarde een van de belangrijkste criteria. ABN Amro is het zwaarste aandeel op basis van de slotkoersen van gisteren. De bank weegt 10,3 procent mee in de AEX-index. Het natuurlijk plafond in de index ligt bij de jaarlijkse start op 10,0 procent. Volgens een woordvoerder van beursorganisatie Euronext is de extra 0,3 procent voor ABN Amro te verklaren door ,,afrondingsverschillen''. In de loop van het jaar wijzigen de gewichten van de beursfondsen door hun koersbewegingen. Een aandeel dat bovengemiddeld stijgt, zal bijvoorbeeld automatisch zwaarder gaan meetellen in de AEX-index. Beursbedrijf Van der Moolen was vanochtend het `lichtste' aandeel in de beursgraadmeter.

De AEX-index wordt door sommige beleggers gebruikt als houvast om het Nederlandse beursgemiddelde te schaduwen. Zij investeren rechtstreeks in alle aandelen die in de index zijn opgenomen om zo als het ware het marktgemiddelde te kopiëren.

In de Midkap-index van middelgrote bedrijven werd het vastgoedgehalte van de graadmeter licht teruggebracht doordat twee vastgoedbeleggingsfondsen uit de index verdwenen. Staalproducent Corus, bouwer BAM, supermarktconcern Laurus, vervoerder Nedlloyd en industrieconglomeraat Stork zijn vanaf vandaag teruggekeerd in de Midkap-index.