Van alpenwei tot Binnenhof

Alpinvest is een curieuze naam voor een bedrijf dat niets met Zwitserland te maken heeft, maar vanuit Amsterdam met Hollands pensioengeld mondiaal belegt in veelbelovende ondernemingen.

Gisteren deed Alpinvest een bod van 152 miljoen euro op alle aandelen van medisch toeleverancier Delft Instruments. Alpinvest is tevens in de race om samen met een buitenlandse partner detailhandelsconglomeraat Vendex KBB (V&D, Hema, Bijenkorf) te kopen. Vorig jaar stelde de financier de continuïteit van de salarisstrook van half Nederland veilig door de overname van Raet, een dochter van het wankelende automatiseringsbedrijf Getronics.

Alpinvest heeft diepe zakken: de aandeelhouders zijn de twee grootste Nederlandse pensioenfondsen, ABP (ambtenaren en leraren) en PGGM (werkers in zorg en welzijn). Samen hadden zij 14 miljard euro apart gezet voor investeringen van Alpinvest in bedrijven buiten de beurs, zogeheten venture capital. Onlangs hebben zij daar nog eens 6 miljard euro bijgelegd.

Venture capital wint steeds meer aanhangers onder topmanagers van bedrijven die nog aan de effectenbeurs zijn genoteerd. Zij zijn de grillige beurskoersen, de grillige beleggers en de groeiende regelgeving beu, en kiezen liever een paar grote financiers als aandeelhouders. Die zijn weliswaar vaak strenger in hun toezicht dan beursbeleggers en eisen dat de managers financieel ook participeren. Maar daar staat wat tegenover. Meestal brengen financiers van venture capital extra geld mee voor groei, de managers zijn verlost van al het tijdrovende beursgedoe en zij hebben een kans om rijk te worden als het bedrijf na een paar jaar weer wordt verkocht.

Maar net nu meer Nederlandse managers ook echte ondernemers willen worden, dreigt Den Haag de spelregels te veranderen. De pensioenreuzen die Alpinvest financieren vrezen staatssecretaris M. Rutte van Sociale Zaken, die hun beleggingsvrijheid wil inperken. Pensioenfondsen die te ondernemend beleggen, zoals in Alpinvest, moeten belasting gaan betalen.

De pensioenfondsen zijn laaiend. Zij schermen met een Europese richtlijn van Ruttes partijgenoot F. Bolkestein, die in Europa juist hard gevochten heeft voor beleggingsvrijheid. Een directeur van ABP wees Kamerleden twee weken geleden in een hoorzitting op de funeste gevolgen voor de financiering van het Nederlandse bedrijfsleven als Ruttes woord wet wordt. Een paar goed getimede investeringen van Alpinvest in Nederlandse bedrijven met toekomst en karakter komt de pensioenwereld niet slecht uit.

    • Menno Tamminga