Toneelsector bereikt akkoord over CAO-plan

Als de overheid komt met ingrijpende subsidiewijzigingen, moet er een sociaal plan voor de hele sector klaarliggen. Dat hebben kunstvakbond FNV KIEM en de werkgeversorganisatie VNT gisteren afgesproken in een onderhandelaarsakkoord over de toneel-CAO 2004. Leden van de bond en de VNT moeten zich nog over dit akkoord uitspreken.

Staatssecretaris Medy van der Laan (Cultuur) wil in de Cultuurnota 2005-2008 jaarlijks 19 miljoen euro bezuinigen. De bonden vrezen dat deze bezuiniging veel toneelgroepen subsidieloos zal maken. Voor de gedupeerde toneelspelers is een uitgebreide sociale regeling nodig. In het akkoord staat verder dat de salarissen niet verhoogd zullen worden. En dat de werknemers de lonen van nieuwe en herintredende WAO'ers anderhalf jaar lang aanvullen tot honderd procent. Acteurs en theatertechnici die met het openbaar vervoer naar een voorstelling reizen, krijgen een vergoeding van 23 cent per kilometer.