Tientallen doden bij aanslagen Irak

Bij een reeks explosies kort na elkaar in en bij shi'itische heiligdommen in de Iraakse hoofdstad Bagdad en de shi'itische heilige stad Kerbala zijn vanochtend tientallen doden gevallen.

De aanslagen vielen samen met het hoogtepunt van de rouwmaand Moharram, Ashura, wanneer de shi'ieten massaal de dood van imam Hussein herdenken, de kleinzoon van de profeet Mohammed en hun derde imam. Hij werd in 680 in een slag tegen een overmacht bij Kerbala gedood.

In Kerbala waren meer dan een miljoen pelgrims samengekomen, velen ook uit het shi'itische Iran. Het is de eerste keer in tientallen jaren dat zij vrijelijk de martelaarsdood van Hussein kunnen vieren. Onder het bewind van Saddam Hussein waren de Ashura-rituelen, waarbij mannen zich onder andere ten teken van rouw geselen, verboden uit angst dat er protesten tegen het regime uit konden voortkomen.

Ondanks verscherpte veiligheidsmaatregelen ontploften vanochtend in Kerbala verscheidene bommen die volgens sommige getuigen waren verborgen in tassen en dozen die waren achtergelaten bij de heiligdommen van imam Hussein en Abbas, een halfbroer van imam Hussein. Anderen spraken van een raketaanval. Volgens de eerste berichten kwamen zeventig mensen om het leven. Er vielen vele gewonden. Het Iraanse ministerie van Binnenlandse Zaken meldt tientallen Iraanse pelgrims onder de slachtoffers.

In Bagdad ontploften vier bommen in en bij het mausoleum van sjeik Kazem in de wijk Khadimiya, het belangrijkste shi'itische heiligdom in de hoofdstad. Hier vielen volgens de Iraakse minister van Gezondheid ten minste 58 doden en 128 gewonden. Een Amerikaanse militaire woordvoerder zei dat er tien doden waren. Volgens hem waren vier mortieren op de moskee afgevuurd. Iraakse bewakers spraken van zelfmoordaanslagen.

De Amerikaanse autoriteiten maakten onlangs bekend een brief van een met Al-Qaeda verbonden Jordaanse extremist te hebben onderschept waarin deze een strategie uiteenzet van aanslagen op shi'ieten om een shi'itisch-sunnitische burgeroorlog te ontketenen. Of de brief echt is staat niet vast.

In Bagdad beschuldigden omstanders de Amerikanen van verantwoordelijkheid voor de explosies, wat ook bij eerdere grote aanslagen werd gehoord. In de stad werd vanochtend ook een Amerikaanse militair gedood toen rebellen een bom gooiden naar zijn voertuig.