Tickets voor Marokkanen zaak van gemeente

Een Kamermeerderheid van CDA, VVD en LPF heeft kritiek op de manier waarop de gemeenten Rotterdam en Den Haag vliegtickets vergoeden aan Marokkanen die hun familie willen bezoeken. Kamerlid Aptroot (VVD) heeft schriftelijke vragen gesteld aan staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken. Maar volgens een woordvoerster is het aan de gemeenten om te beslissen of zij via de bijzondere bijstand vliegtickets vergoeden. De Bijstandswet bepaalt dat bijzondere bijstand alleen verstrekt mag worden binnen Nederland. Maar van die regel kunnen de gemeenten afwijken, aldus de woordvoerster. De gemeente Den Haag liet gisteren weten dat de regeling ook al is toegepast toen Turkije in 1999 werd getroffen door een aardbeving. Tot nu toe hebben 35 Marokkanen in Den Haag een verzoek om bijzondere bijstand ingediend.