Sterkere dollar geeft beurs steun

De Europese beurzen zijn vanochtend met lichte koersstijgingen doorgekomen. Verscheidene bedrijven profiteerden van de koersstijging van de dollar.

In Amsterdam noteerde de AEX-index aan het eind van de ochtend 360 punten, een stijging van 0,3 procent ten opzichte van het slot van maandag. De Midkap-index van middelgrote fondsen bleef hangen rond het slot van gisteren en noteerde 398 punten.

De beurzen pikten een graantje mee van de goede stemming een dag eerder op Wall Street. Met name de schermenbeurs Nasdaq sloot de dag met een flinke stijging af en dat zorgde in Amsterdam vooral voor koerswinst bij de technologiefondsen.

In de AEX stond chipmachinebouwer ASML bovenaan met 4 procent winst op 15,34 euro. Het bedrijf profiteerde van een bericht over een wereldwijde stijging van de verkoop van halfgeleiders. Philips kwam na ASML als goede tweede met een winst van 2,5 procent op 25,06 euro.

De koersstijging van Philips hing ook samen met de dollar, die na positieve berichten over de economie in de Verenigde Staten weer terrein won. De euro noteerde 1,2395 dollar en zat daarmee een dollarcent onder het slot van maandag. Voor Philips is een stijging van de dollar gunstig. Het bedrijf haalt ongeveer 30 procent van zijn omzet uit de VS. Numico was een van de grootste dalers. Donderdag komt het bedrijf met cijfers.

De AEX en de Midkap hadden vandaag een nieuwe samenstelling. Telecombedrijf Versatel begon zijn verblijf in de AEX niet al te best met een koersdaling van 1,3 procent. In de Midkap was Logica CMG (ex-AEX) met een koersdaling van 4 procent tot 4,35 euro hekkensluiter. De jaarcijfers die de automatiseerder dinsdag presenteerde waren zwakker dan verwacht.

De overige Europese beurzen lieten een verdeeld beeld zien. Frankfurt en Parijs gingen ongeveer gelijk op met de AEX-index met respectievelijk 0,4 en 0,5 procent winst. Londen bleef achter en stond vrijwel onveranderd.

De autofabrikanten zaten in de lift. Dat hangt samen met de autotentoonstelling in Genève die altijd goed is voor wat nieuwtjes. Volkswagen was in Frankfurt de grootste stijger, gevolgd door BMW. In Parijs presteerde Peugeot het best. Mobieltjesfabrikant Nokia profiteerde net als Philips van de stijging van de dollar.