Sit-ups

Waarom spreekt Lance tot ons via de Engelse krant The Times? Niet bepaald een land met een wielertraditie, Engeland. Toegegeven, Engeland bezit de mooiste wielerdode uit de geschiedenis, maar meer dan een allang verstorven amateurwielerronde luisterend naar de boertige naam The Milk Race hebben ze op dat eiland niet weten te produceren. Spreekt Lance tot ons via The Times omdat hij via dit kosmopolitische dagblad ons wil laten weten dat de kosmopoliet Armstrong te groot is geworden voor een typisch continentale folklore als wielrennen?

Wat heeft de kosmopoliet in The Times allemaal te vertellen.

Dat wielrennen een zwaar vak is.

Dat het rijden van de Tour de France het zwaarste vak ter wereld is.

En dat wielrennen in het algemeen en het rijden van de Tour de France in het bijzonder in feite een wanhoopsdaad is.

Typisch Europese folklore lijkt me dit.

Dat hij zich ervan bewust is geschiedenis te kunnen schrijven door als eerste voor de zesde keer die Tour te winnen. Dat hij Merckcx, Indurain, Hinault en Anquetil klop kan geven.

De Europese folklore toont aan dat er bij een vijfde Tourzege iets breekt in de kampioen. Vijf is het maximum dat de Europese goden toestaan. Van Indurain is bekend dat hij in voorbereiding op zijn zesde gele trui bezocht werd door hoogst onaangename wezens van een etherisch plan die hem het zesde saluutschot ten zeerste ontraadden. Indurain koos eieren voor zijn geld. Vijf volstond.

Hoe schat Lance Armstrong zijn zesde Tourzege in? ,,Het zal uitermate moeilijk te verteren zijn als ik dit jaar de Tour niet win.''

En wat als hij niet wint? ,,Als ik inderdaad verlies, weet ik niet of ik zal zeggen dat ik te oud ben geworden en dat mijn tijd er inderdaad opzit. Het kan ook best dat ik dan zeg: `ik ga het in 2005 nog een keer proberen'.''

Gemeenplaats.

Armstrong refereert aan zijn tijdritzege in de Ronde van Algarve in februari. ,,Wat zou ik er van denken als Ullrich hetzelfde zou hebben gedaan op dat vroege tijdstip? Ik zou onmiddellijk gaan trainen met vijftig sit-ups per dag.''

Vijftig sit-ups per dag?

Kijk, nu wordt alles duidelijk. Via de mysterieuze omweg van The Times zegt Lance tot Jan: probeer jij maar eens even vijftig sit-ups per dag te verwezenlijken. `Der Jan', niet ingesteld op vijftig sit-ups, hooguit op 25, gaat overstag, bang om iets te missen. Hij forceert jammerlijk zijn buikspieren en staat weken buitenspel.

Qua psychologie kan menigeen een puntje zuigen aan Armstrong. Maar de psychologie is niet on-Europees, is zelfs zeer Europees. In de jaren vijftig was Bartali geobsedeerd door de machinaties van zijn concurrent Fausto Coppi. Coppi zou flesjes leeglurken met geheime chemische oplossingen. Coppi zou zich op nog geheimzinniger wijze mentaal voorbereiden op de koers. Coppi deed ten slotte het gerucht uitgaan dat hij op zijn hotelkamer tot diep in de nacht cowboyfilms bekeek om zichzelf op te peppen. Dus Bartali, de vrome, lag in navolging tot diep in de nacht cowboyfilms te bekijken terwijl Coppi de slaap der onschuldigen sliep.

    • Peter Winnen