Schultz: geen zwarte lijst in luchtvaart

De luchtvaartinspectie beschikt niet over een `zwarte lijst' met namen van onveilige luchtvaartmaatschappijen. Dit blijkt uit antwoorden van staatssecretaris Schultz (Verkeer en Waterstaat) op vragen uit de Tweede Kamer.

Aanleiding voor de vragen van VVD en CDA was het ongeval met een vliegtuig van een Egyptische chartermaatschappij begin dit jaar. Toen bleek dat de Zwitserse luchtvaartautoriteiten wegens het gebrekkige onderhoud al langer toestellen van deze maatschappij weerden. Dat was niet bekend bij andere Europese luchthavens.

Staatssecretaris Schultz vindt het, evenals haar voorgangers, onwenselijk om een zwarte lijst aan te leggen en te publiceren, omdat het ,,tot grote financiële aansprakelijkheidsrisico's van de overheid kan leiden''. Het ongeval is voor haar wel aanleiding om de kwestie in Europees verband te bespreken, zodat de informatie over al of niet veilig zijn van toestellen en maatschappijen toegankelijk wordt.

Volgens Schultz heeft de Nederlandse luchtvaartinspectie wel gegevens over ,,vliegtuigen met één of meerdere ernstige tekortkomingen''. De maatschappijen die deze toestellen vliegen behoren tot de categorie-3 en het is de bedoeling dat deze lijst ieder jaar wordt gepubliceerd. Vorig jaar is dat door een misverstand niet gebeurd. Schultz belooft de Tweede Kamer de zaak met het overzicht van 2003 in orde te maken. Uit de antwoorden blijkt ook dat niet meer dan 1 procent van alle buitenlandse vluchten wordt gecontroleerd op onderhoud en veiligheid.