Prijs voor kinderdichtbundel

Superguppie, de kinderversjesbundel van dichter Edward van de Vendel en illustratrice Fleur van der Weel, is bekroond met de Woutertje Pieterseprijs. Het is voor het eerst dat de door de stichting Lira gesponsorde jaarlijkse prijs naar een dichtbundel gaat.

De Woutertje Pieterseprijs werd zeventien jaar geleden door een groep recensenten in het leven geroepen om de kwaliteit van het Nederlandstalige kinder- en jeugdboek te bevorderen. Winnaars van de prijs ontvangen 15.000 euro, in dit geval te verdelen onder schrijver en illustrator, en een oorkonde. De prijs, vernoemd naar het boek Woutertje Pieterse van Multatuli, is gistermiddag in Amsterdam uitgereikt.

Superguppie, verschenen bij uitgeverij Querido, is bestemd voor kinderen vanaf zes jaar. De jury, onder voorzitterschap van de directeur Anton Korteweg van het Letterkundig Museum, noemde Van de Vendels gedichten ,,weldadig concreet''. Verder loofde zij de levendigheid en het `taalplezier' dat eruit spreekt en het `kinderperspectief' dat in ere wordt gehouden. Van der Weel, die met Superguppie debuteert als illustratrice, vult met haar tekeningen Van de Vendels poëzie inventief en effectief aan, aldus de jury. Haar getekende figuurtje, ,,een kruising tussen een kind van onbepaald geslacht en een foxterriër met een hoog aaibaarheidsgehalte'', verleent de combinatie gedicht-tekening ,,een enigszins surrealistisch karakter''.

VRAAGGESPREK winnaars pagina 8