`Overleg WTO gaat vooruit'

Minister Brinkhorst (Economische Zaken, D66) is optimistisch over de kansen op een nieuw wereldhandelsakkoord na een bezoek aan India afgelopen week. Dat zegt hij in een gesprek met deze krant.

India was een van de leiders van de G20, een coalitie van grote ontwikkelingslanden, die de concessies van de VS en de EU tijdens de onderhandelingen in Cancún in september afwezen. Brinkhorst was vooral teleurgesteld in de houding van India, dat niet bereid zou zijn de economie open te stellen.

India is nu volgens hem volop bezig met de openstelling van zijn economie. ,,Als Europa en de VS concessie doen op landbouwgebied, kan er een akkoord komen.'' Brinkhorst bezocht India, China en Japan om de voortgang in het WTO-overleg te onderzoeken, en ter voorbereiding van het Nederlandse EU-voorzitterschap, de tweede helft van dit jaar.

Brinkhorst pleit voor openstelling van de Nederlandse arbeidsmarkt voor hoogopgeleide immigranten. Hij vindt dat het kabinet de toelatingsregels voor hen moet versoepelen wegens ,,hun waardevolle bijdrage aan de economie''.

ACHTERGROND pagina 14

    • Arnoud Veilbrief