Onrust rond olie stuwt de prijs op

De olieprijs is gestegen naar het hoogste niveau in twaalf maanden. De sterke stijging volgt op de vrees voor een tekort aan olie, de productiebeperkingen van oliekartel OPEC en de politieke onrust in olieproducent Venezuela.

De olieprijs is ruim 10 procent hoger geworden sinds oliekartel OPEC vorige maand besloot de productie te verlagen en zich beter te houden aan bestaande productieafspraken. Een vat Brent Noordzee-olie kostte vanmorgen 33,34 dollar, iets onder het slot van gisteren toen de prijs ruim een dollar steeg. De prijs van een vat Amerikaanse West-Texas Intermediate steeg gisteravond met 70 cent naar 36,86 dollar nadat het even de 36,98 dollar bereikte. De olieprijs is sinds het begin van de oorlog in Irak niet meer zo hoog geweest.

De sterke toename van de olieprijs kan grote gevolgen hebben, zo vreest Claude Mandil, directeur van het Internationale energie agentschap in Parijs. ,,OPEC zou zich moeten realiseren dat het aanbod van olie onvoldoende is. De olieprijzen zijn veel te hoog. Dit is slecht voor de economie, slecht voor de landen die olie kopen en slecht voor de landen die olie leveren'', zei Mandil tegen het Britse persbureau Reuters. ,,De dure olie heeft een sterk negatief effect op de wereldwijde economie.''

Volgens OPEC echter is er genoeg aanbod en zal er ook in de toekomst geen gebrek zijn aan olie. ,,Onze prioriteit is om ervoor te zorgen dat er voldoende aanbod is'', zei Ali al-Naimi, de olieminister van Saoedi-Arabië.

Het is niet alleen de beperking van de productie die de prijs zo hard heeft doen stijgen. Ook de historisch lage voorraden in de VS, 's werelds grootste olieverbruiker, en de recente politieke onrust in Venezuela, een van de grootste OPEC-producenten, stuwen de prijs omhoog. Afgelopen weekend braken in Venezuela gevechten uit tussen het leger en tegenstanders van president Hugo Chávez.

Positief nieuws voor de oliehandel kwam uit Irak. Vanmorgen zei de directeur van de zuidelijke olie-installaties dat de productie in dit deel van het land momenteel ligt op twee miljoen vaten per dag en dat de export ligt op 400.000 vaten. Vóór de oorlog in Irak – in potentie een van de grootste producenten ter wereld – lag de productie op 2,5 miljoen vaten.