OM zet TMF in bij opsporing

Jongerenmuziekzender TMF gaat in samenwerking met justitie opsporingsberichten uitzenden. Het gaat om zaken waarbij jongeren een rol spelen.

Vanaf morgen wordt één keer per week aandacht besteed aan een zaak in het TMF-programma Factory Facts. Dit bestaat uit korte nieuwsflitsjes, meestal over popsterren. Onder in beeld zal via een tekststreamer aandacht gevraagd worden voor een zaak. TMF krijgt geen geld voor het meewerken aan de opsporing. De berichten vallen onder verantwoordelijkheid van het openbaar ministerie.

Een woordvoerder van het OM legt uit dat justitie probeert alle lagen van de bevolking te bereiken. ,,Naar Opsporing Verzocht van de AVRO kijken meer ouderen dan jongeren, dus kan TMF voor ons een interessante uitbreiding van de doelgroep zijn.'' Na een jaar wordt bekeken of de opsporing via TMF leidt tot een toename van bruikbare tips van jongeren. De afgelopen maand keken gemiddeld ongeveer 17.000 mensen 'smorgens naar de muziekzender.

Justitie probeert ook andere doelgroepen beter te bereiken. Zo zijn momenteel gesprekken gaande met SBS over een commerciële tegenhanger van Opsporing Verzocht. De afgelopen jaren is ook het aantal opsporingsprogramma's op regionale zenders toegenomen. Er zijn er inmiddels zeven, waarvan sommige meer dan één regio bedienen. Volgens de woordvoerder is het aantal zaken waarover bruikbare tips volgen na aandacht in een regionaal programma relatief hoog.