NS-jaarcijfers

NRC Handelsblad van 27 februari schetst een onjuist beeld over de manier waarop NS de jaarcijfers presenteert. De kop boven het verhaal suggereert een bewuste actie van NS om de resultaten van het reizigersvervoer anders voor te stellen. Dit is volstrekt onjuist. NS rapporteert haar resultaten gesegmenteerd naar de verschillende activiteiten die het bedrijf ontplooit.

Zo kent het de segmenten reizigersvervoer, knooppuntontwikkeling- en exploitatie, bouw en overige activiteiten. Zoals in het jaarverslag te lezen is omvat het segment reizigersvervoer álle activiteiten van NS op dit gebied. Het resultaat van dit segment omvat alle baten en lasten die betrekking hebben op dit segment.

Het artikel is gebaseerd op de onjuiste bewering dat een voorziening voor het afvloeien van personeel in zijn geheel ten laste wordt gebracht van het segment reizigersvervoer. Weliswaar wordt het commentaar van NS opgenomen dat deze bewering onjuist is; de suggestie is echter al gewekt. De kop onderstreept dit nog eens.

    • Hoofd Persvoorlichting Ns
    • Michel Hueber