Media: claim tegen gewezen topman beurs

Oud-voorzitter Dick Grasso van de New Yorkse beurs kan waarschijnlijk binnenkort een schadeclaim tegemoet zien van het kantoor van openbaar aanklager Eliot Spitzer van de staat New York.

Dit meldden diverse Amerikaanse media gisteren. Grasso moest vorig jaar opstappen toen zijn vergoeding ter waarde van bijna 200 miljoen dollar (161 miljoen euro) tot grote beroering leidde. Grasso zou civielrechtelijk worden aangeklaagd wegens ,,buitensporige en onredelijke betaling''. Ook de leden van de toenmalige raad van commissarissen die verantwoordelijk waren voor Grasso's vergoeding, kunnen worden aangeklaagd door Spitzer.

De aanklager wilde gisteren zijn aanstaande schadeclaim niet formeel bevestigen. De New York Stock Exchange (NYSE) wilde niet op een eventuele schadeclaim ingaan, maar liet desgevraagd weten ,,medewerking te zullen verlenen aan alle lopende onderzoeken''.

Afgelopen vrijdag lekte een brief uit van Grasso's advocaat, gericht aan de beurs, waarin deze juist te kennen geeft ,,geen enkel voornemen'' te hebben, om ,,ook maar één deel van zijn compensatie op te geven''. De brief – het eerste teken van leven van Grasso nadat hij in september van het toneel verdween – zorgde opnieuw voor opschudding, onder andere bij beursmedewerkers. Eerder had de beurs Grasso geschreven met het verzoek om 120 miljoen dollar van zijn pensioen te retourneren. Spitzer, de beurs en Grasso zijn al weken met elkaar in overleg maar Grasso zou volgens de laatste berichten geen enkele bereidheid tonen om tot een schikking te komen.

De 57-jarige Grasso heeft inmiddels 139,5 miljoen dollar ontvangen aan ineens uitbetaalde pensioengelden en andere opgespaarde vergoedingen. Zijn advocaat, Brendan Sullivan, overweegt een claim in te dienen om de resterende 50 miljoen dollar op te eisen. ,,Grasso's pakket aan vergoedingen is vastgesteld door een groep topmensen van grote, beursgenoteerde bedrijven'', aldus Sullivan aan de beurs. ,,De hoogte van het bedrag hangt samen met de wens om een getalenteerde persoon als Grasso te behouden.''

Spitzer, de hoogste toezichthouder van de NYSE, die valt onder het statuut voor not-for-profit-instanties in New York, stelt hier tegenover dat de betaling aan Grasso niet strookt met die van vergelijkbare functionarissen. Al eerder is de aanklager opgetreden tegen zogenaamde ,,onjuiste verrijkingen'' bij bijvoorbeeld bestuurders van universiteiten. De commissarissen die Grasso's betaling goedkeurden, hebben allen inmiddels hun zetel opgegeven.