Macedonië achterdochtig na dood president

De Macedonische regering heeft secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer van de NAVO gevraagd te helpen bij de opheldering van de omstandigheden waaronder vorige week de Macedonische president Boris Trajkovski om het leven kwam. In Macedonië menen velen dat het vliegtuig van Trajkovski neerstortte als gevolg van fouten van de NAVO-luchtverkeersleiding.

Het vliegtuigje van Trajkovski verongelukte donderdag in slecht weer in het zuiden van Bosnië. Aanvankelijk zochten alleen soldaten van de vredesmacht SFOR naar het wrak – de lokale politie mocht niet meezoeken.

In een brief aan De Hoop Scheffer wijst premier Branko Crvenkovski op het feit dat de controle van de luchtcorridors in Bosnië in handen is van de door de NAVO geleide vredesmacht SFOR, die ook de controle heeft over het onderzoek naar het ongeluk. Zowel in Bosnië als in Macedonië wordt gespeculeerd dat het ongeluk te wijten is aan een fout van de luchtverkeersleiders. ,,We willen een fatsoenlijk onderzoek, dat de waarheid aan het licht brengt'', aldus de premier. ,,Het kan niet dat iemand zijn verantwoordelijkheid kan ontlopen. Kennelijk is er op de dag van het ongeluk weinig coördinatie geweest tussen de Bosnische autoriteiten en SFOR.'' De dienstdoende Franse verkeersleiders zijn inmiddels naar huis gestuurd en vervangen. De Macedonische kranten openden gisteren met koppen als `NAVO ontloopt verantwoordelijkheid' en `SFOR pakt onderzoek slecht aan'.

Het verminkte lichaam van de president is inmiddels geïdentificeerd aan de hand van DNA-monsters waarvoor zijn vader bloed gaf. De president wordt vrijdag begraven.