Logica CMG rekent weer op winst

Automatiseerder Logica CMG rekent na twee jaar verlies dit jaar weer op winst. Het Brits-Nederlandse bedrijf ziet de vraag naar IT-diensten in Europa geleidelijk weer toenemen.

De onderneming, die sinds vandaag geen deel meer uitmaakt van de AEX-index, leed het afgelopen jaar een verlies van 88 miljoen pond (133 miljoen euro). Een jaar eerder lag het verlies met 798 miljoen pond nog aanmerkelijk hoger. De rode cijfers van het afgelopen jaar zijn veroorzaakt door een reorganisatielast van 107 miljoen pond.

Logica CMG, dat in het najaar van 2002 uit een fusie ontstond en de derdeautomatiseerder is van Europa, waagt zich niet aan een winstprognose. Bestuursvoorzitter Martin Read wilde vanmorgen tijdens de presentatie van de jaarcijfers niet verder gaan dan dat dit jaar een positief nettoresultaat wordt gemaakt. ,,We plukken de vruchten van de fusie'', aldus de Brit tijdens de toelichting. Op de Amsterdamse beurs verloor het fonds vanochtend ruim 5 procent van zijn waarde.

De omzet van het concern daalde met 6,4 procent tot 1,7 miljard pond (ruim 2,5 miljard euro). Read ziet vooral de bestedingen bij de overheid en in de industrie groeien. In de financiële sector is de vraag het afgelopen jaar daarentegen sterk teruggevallen, hoewel volgens de topman nu bescheiden groei zichtbaar is. In Nederland werden contracten binnengehaald bij onder meer ABN Amro en Rabobank.

Logica CMG verwacht de grootste groei bij outsourcing, waarbij bedrijven alle automatiseringsdiensten uitbesteden. Dit soort opdrachten bepaalt nu een vijfde van de totale omzet, tegen 16 procent een jaar eerder.

De fusie tussen beide bedrijven heeft geleid tot een sanering onder het personeel. Het afgelopen jaar zijn ongeveer 3.300 mensen van de loonlijst verdwenen. Bij het concern werken nu iets minder dan 20.000 mensen. In de Benelux, waar momenteel ruim 6.100 mensen werken, moesten circa 700 werknemers naar een andere baan uitkijken. De sanering vond plaats wegens talloze dubbele functies en de terugval van de automatiseringsmarkt.

Logica CMG is naast automatisering actief in softwareontwikkeling voor telecombedrijven, met name voor berichtenverkeer (sms en mms) via mobiele telefoons. Dit onderdeel heeft het bedrijf het afgelopen halfjaar weer winstgevend weten te maken. De software voor berichtendiensten bepaalt bijna een vijfde van de totale omzet.

Vorige week maakte Logica CMG op een telecombeurs bekend negentien nieuwe contracten te hebben afgesloten met telecomaanbieders, waaronder KPN Mobile, voor mms (multi-media messaging). Hierbij zijn naast tekst ook foto's te versturen.