Keus van Hyundai valt op Slowakije

Slowakije heeft opnieuw een grote buitenlandse investering binnengesleept. Hyundai, de grootste autoproducent van Zuid-Korea, gaat voor 700 miljoen euro een personenautofabriek neerzetten in Zilina, in het noordwesten van Slowakije.

De nieuwe fabriek zal jaarlijks 200.000 auto's van het merk Kia produceren. Hyundai heeft met Kia een joint venture gevormd. Nog dit jaar gaat de eerste paal voor de nieuwe fabriek de grond in. Het is de bedoeling dat eind 2006 de eerste Europese Kia's van de band zullen rollen. De autofabriek zal naar verwachting 2.400 arbeidsplaatsen opleveren.

De investering van Hyundai is een van de grootste van dit jaar in Midden-Europa. Voor de vestiging van de nieuwe fabriek was ook Polen in de race. Zowel Polen als Slowakije stelden het Zuid-Koreaanse bedrijf gunstige financiële voorwaarden in het vooruitzicht.

De keus viel uiteindelijk op Slowakije omdat de kosten en de lonen daar net iets lager liggen dan in het buurland Polen.

Het is al de tweede keer dat Polen met een belangrijke investering achter het net vist. Polen dat met een werkloosheid kampt van tegen de 20 procent, zag vorig jaar ook al de felbegeerde vestiging van het Franse PSA (Peugeot Citroën) naar Slowakije gaan.

Kia wil met de nieuwe fabriek in Midden-Europa de concurrentie aangaan met de kleinere Europese auto's, zo liet een woordvoerder van het bedrijf in Seoul weten. Kia heeft vorig jaar 150.000 auto's verkocht in Europa. Wanneer de nieuwe vestiging in Zilina gaat draaien, moeten dat er 240.000 worden.

De Slowaakse regering heeft verheugd gereageerd op de Zuid-Koreaanse keuze. Volgens minister Ivan Miklos van Financiën bewijst de keuze van Hyuandai het succes van de economische hervormingen die de Slowaakse regering de afgelopen jaren heeft doorgevoerd. Slowakije heeft in totaal bijna 6 miljard euro aan buitenlandse investeringen aangetrokken.