EU en Libië halen betrekkingen aan

De Europese Unie en Libië willen de betrekkingen verstevigen. Het Noord-Afrikaanse land treft voorbereidingen om volwaardig lid te worden van het Mediterrane partnerschap, waarin de EU-landen en twaalf landen uit het Middellandse Zeegebied samenwerken op het gebied van handel en veiligheid. Nu is Libië alleen waarnemer. Het wapenembargo zal van kracht blijven. Het afgelopen weekeinde heeft voorzitter Romano Prodi van de Europese Commissie een gesprek gehad met de Libische leider Moammar Gaddafi dat gisteren door Prodi's zegsman werd omschreven als ,,zeer warm en vriendelijk''. De relaties zijn verbeterd nadat Libië zich eind vorig jaar bereid toonde zijn massavernietigingswapens te ontmantelen. Tot die tijd stond Libië op de Amerikaanse lijst van schurkenstaten.