Eisner onder vuur

Opnieuw heeft een grote institutionele belegger zich aangesloten bij de tegenstanders van topman Michael Eisner van amusementsconcern Walt Disney. Dat gebeurde aan de vooravond van de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in Philadelphia, waar het functioneren van Eisner hoog op de agenda staat. Twee grote pensioenfondsen uit de staat Ohio hebben aangekondigd op de vergadering hun stem aan Eisner te onthouden. Eerder lieten fondsen uit vijf andere staten weten hetzelfde te zullen doen, waaronder Calpers, Amerika's grootste pensioenfonds uit Californië.

Eisner, sinds twintig jaar Disney's bestuursvoorzitter, ligt al enkele weken onder vuur van institutionele beleggers en, in toenemende mate, particuliere beleggers onder wie veel Disney-fans. Disney-telg Roy Disney en zijn financiële adviseur Stanley Gold stapten in november uit de raad van commissarissen uit protest tegen Eisners leiderschap, dat volgens hen dictatoriale trekken vertoont, en Disney te gronde richt.

Disney zelf maakt een van de meest tumultueuze tijden in zijn bestaan door, met een vijandig bod van kabelgigant Comcast, het verbreken van de relaties met de succesvolle animatiestudio Pixar, en voortdurende problemen bij Disney's pretparken.

Algemeen wordt aangenomen dat als de oppositie minimaal 30 procent van de stemmen tegen Eisner kan verzamelen op de aandeelhoudersvergadering morgen, de raad hem zal dwingen op te stappen. Gisteren liet de raad van commissarissen weten zich achter Eisner op te stellen en kreeg hij lof voor de gunstige kwartaalcijfers.