Eén Europees alarmnummer

Eén telefoonnummer in de hele Europese Unie om verloren of gestolen creditcards te blokkeren. Als het aan eurocommissaris Frits Bolkestein (Interne Markt) ligt, komt zo'n gemakkelijk te onthouden alarmnummer er snel. Het Europese systeem om creditcards snel te blokkeren heeft ook al een naam: Card Stop Europe.

Bolkestein begon gisteren een internet-consultatie (http:// europe.eu.int/yourvoice/consultations), waarbij gebruikers kunnen aangeven wat ze van de huidige blokkeringssystemen voor creditcards vinden.

Nu zijn er nog veel verschillende telefoonnummers en soms ook meerdere per land om creditcards te laten blokkeren. ,,Consumenten moeten die telefoonnummers vasthouden in hun hoofd, wat niet altijd gemakkelijk is wanneer men op reis of in nood is'', aldus Bolkestein in een verklaring. Hij onderstreept dat steeds meer Europeanen een creditcard op zak hebben en zeker moeten kunnen zijn van een veilig gebruik.

Uit een recente Eurobarometer blijkt dat 83 procent van de ondervraagden de introductie van één Europees telefoonnummer voor het blokkeren van creditcards een efficiënte maatregel zou vinden. Ongeveer de helft van de ondervraagden zei ook bereid te zijn voor zo'n dienstverlening te betalen.

Volgens Bolkestein past zijn plan in het tot stand komen van één betalingsgebied in de EU na de invoering van de euro. Eerder al kwam er een Europese verordening die banken verplicht voor grensoverschrijdende betalingen niet meer te rekenen dan voor binnenlandse transacties.