Duitse kranten maken bijlages over de buren

De krantenlezer in Berlijn had vanochtend dankzij twee bijlagen de gelegenheid zich te verdiepen in de tegenstrijdige karaktertrekken van het kleine buurland. Een land dat als tolerant te boek staat, maar worstelt met tergende onzekerheid, veroorzaakt door immigratie en globalisering.

Der Tagesspiegel laat publicist Paul Scheffer en ondernemer Adjiedj Bakas aan het woord over het Nederlandse integratiedebat. Bakas voorspelt dat etnische ondernemers een groot deel van de 90.000 Nederlandse familiebedrijven zullen overnemen. Scheffer schetst het beeld van een samenleving die haar normatieve kompas kwijt is. Nederland zoekt een nieuwe balans tussen rechten en plichten, stelt hij.

De Berliner Zeitung toonde zich vanmorgen vol lof over de nieuwe ambassade van Rem Koolhaas. Het gebouw ,,geldt nu al als de meest succesvolle ambassadenieuwbouw in de hoofdstad.'' Tagesspiegel constateert dat er ook mensen zijn die het gebouw een ,,al te opgewonden architectuurdiva'' vinden, maar concludeert dat de oplevering terecht is uitgegroeid tot een mediagebeurtenis.

In Der Tagesspiegel lanceert minister van Buitenlandse Zaken Bernard Bot opnieuw zijn collega Joschka Fischer als kandidaat voor de nog te creëren post van Europees minister van Buitenlandse Zaken. Een chronologie van de Duits-Nederlandse betrekkingen voert langs de import van de eerste VW-Käfer (Ben Pon, '47), de eerste tv-optredens van `Frau Antje' ('61) en Rudi Carell ('65) en ,,de tweede Bevrijding'' , de EK-zege in 1988. De Nederlandse ambassade hielp overigens Der Tagesspiegel met het werven van advertenties (Zeeman, ING, KLM) en de Berliner Zeitung met 20.000 euro.