DT verlaagt tarieven snel internet

Deutsche Telekom gaat onder druk van de Europese Commissie vanaf 1 april tarieven verlagen voor concurrenten bij toegang tot het lokale netwerk voor snel-internet (breedband via adsl). Eurocommissaris Monti (Mededinging) zei gisteren te verwachten dat Duitse toezichthouder de oplossing accepteert. De Commissie staakt een lopend onderzoek. Monti's woordvoerder sprak van een ,,breder belang'' voor de informatie-economie.

Sinds 2001 zijn traditionele telecom-operatoren volgens een EU-richtlijn verplicht concurrenten tegen niet-discriminatoire tarieven toegang tot het 'local loop' te verschaffen. Volgens Monti was Deutsche Telekom ,,bijna monopolist'' geworden. De Commissie had Deutsche Telekom in mei 2003 al een boete opgelegd van 12,6 miljoen euro wegens misbruik van dominatie in het lokale netwerk voor spraaktelefonie. In Nederland onderzoekt telecomtoezichthouder Opta klachten tegen KPN over moeilijkheden die consumenten hebben als zij overstappen naar een andere aanbieder.