Drank goedkoper voor Fin

De Finse regering heeft de belasting op alcoholische drank gisteren fors verlaagd. Toch hebben de Finnen de goedkopere drank nog niet massaal ingeslagen. De regering verlaagde de accijns met percentages tot 40 procent. Een biertje is hierdoor zo'n 14 procent goedkoper geworden en kost nu 1 euro. De prijs van sterke drank is ongeveer eenderde lager geworden.

De belastingmaatregel moet voorkomen dat nog meer Finnen hun drank in Estland gaan kopen. Nu al reizen honderdduizenden Finnen elk jaar naar hun buurland om goedkope drank te halen. Bier en wijn zijn daar tot 60 procent goedkoper. Wanneer Estland vanaf 1 mei bij de Europese Unie hoort, mogen Finnen een grotere hoeveelheid drank vrij over de grens meenemen dan nu het geval is. De Finse regering heeft de accijnzen verlaagd uit angst hierdoor nog meer belastinginkomsten te zullen mislopen.

Finse drankverkopers legden gisteren grote voorraden aan, omdat ze verwachtten dat de verkoop explosief zou stijgen. Honderden vrachtwagens met drank reden zondag in het holst van de nacht uit om maandagochtend voor openingstijd de supermarkten en slijterijen te kunnen bevoorraden. De laatste week hadden de winkels hun voorraden niet meer aangevuld. De goedkopere drank mocht niet voor maandag worden ingeslagen.

De voorziene run op de drankzaken bleef uit. ,,Veel klanten toonden wel belangstelling voor de nieuwe prijzen, maar er was geen sprake van een massale toeloop'', vertelt Terho Liimatainen, verkoopmanager bij een Finse supermarkt. Volgens Riku Kiviniemi, werkzaam bij een slijterij in Helsinki, was het gisteren zelfs verrassend rustig. ,,Ik denk dat de meeste mensen zich realiseren dat de prijsverlaging voor altijd is.''

Dit is de eerste keer dat Finland de accijnzen op drank heeft verlaagd. Het land voert al tientallen jaren een zeer strikt alcoholbeleid, met hoge belastingen en importheffingen op drank. De meeste winkels mogen alleen bier en cider verkopen; de door de staat gecontroleerde slijterijketen Alko verkoopt alles wat sterker is. Alko heeft in het hele land 315 vestigingen.