Draadloos openen

Een elektronisch slot valt ook met afstandsbediening te bedienen. Dat kan als bij een auto met een draadloze sleutel, maar wie hem vindt of steelt kan snel naar binnen.

Lastiger is een code die met bluetooth (een draadloze techniek voor korte afstand) via een mobiele telefoon wordt afgegeven. Dat kan ook de telefoon van een bezoeker zijn. De wasmachinereparateur belt je op je werk zodra hij voor de voordeur staat, en ontvangt een code waarmee hij één keer je huis in kan.

Nog een stap verder is een tussenstap via een veiligheidscentrale: je komt thuis en geeft met je gprs-telefoon een code aan de centrale. Daar worden telefoonnummer en code vergeleken, en bij akkoord stuurt de centrale een gprs-code naar de ontvanger in het slot dat vervolgens wordt ontgrendeld.

Deze systemen zijn gewoon leverbaar, ook voor particulieren. Nu is het nog zo zeldzaam als automatische portiervergrendeling voor auto's vijftien jaar geleden was. Als de vraag hard aantrekt, keldert de prijs – maar dat is natuurlijk een open deur.