Bie's spontane woede

Wim de Bie was er vandaag alweer vroeg bij. Op het matineuze tijdstip van 8.53 uur deed hij kond van zijn instemming met de klacht van de PvdA'er Adri Duivesteijn, in de Volkskrant van vanochtend, dat het debat over integratie aan het afglijden is naar een schandelijk plat niveau. De Bie verwees naar een uitspraak van een Haagse VVD'er, die gisteravond in Twee vandaag protesteerde tegen het verstrekken van gratis vliegtickets aan Marokkanen die naar hun door de aardbeving getroffen familieleden willen reizen. Of, zoals deze politicus het had geformuleerd: ,,om ergens een oudtante te gaan bezoeken.'' En om dat ene geringschattende woordje oudtante ging het De Bie: ,,Soms doet één woord de woede al spontaan ontbranden.''

Gisteren stond bieslog nog geheel in het teken van het tweejarig bestaan, dat werd gevierd met ,,een feesttompoes die de hoofdredacteur bij de koffie soldaat zal maken'', en met een bijbehorende lofzang op de grenzeloze mogelijkheden van het internet: ,,O, wat moet ik me inhouden om niet in jubeltaal uit te barsten. Begrijpen jullie, dat er op de digitale afdeling van de VPRO mensen rondlopen, die dat hele opgewonden politieke gedoe rond die drie Publieke Netten licht meewarig afdoen als achterhoedegevechten? Ik wel.''

Twee jaar geleden verruilde Wim de Bie de televisie voor een eigen website onder auspiciën van de VPRO. Het aantal bezoekers is in die twee jaar van 50.000 verdubbeld naar 100.000 per maand, aldus de omroep. En intussen is bieslog uitgegroeid tot een schatkamer vol – al of niet satirisch verpakt – commentaar, herinneringen, verhalen, links naar andere sites, kwinkslagen, filmpjes, geluidsfragmenten en ander materiaal. En dagelijks voegt ,,de hoofdredacteur'' daar meerdere malen nieuwe teksten en illustraties aan toe. Zo veel, dat het de vaste bezoeker ook helemaal niet stoort als er eens iets minder opmerkelijks tussen zit.

Boven alles uit torent, hoe dan ook, het enthousiasme van De Bie voor zijn nieuwe medium – des te aanstekelijker omdat hier niet een adolescent aan het werk is, maar een tv-routinier die over twee maanden 65 wordt.

www.bieslog.vpro.nl

    • Henk van Gelder